Opština Leposavić na Međunarodnom sajmu u Beogradu: Najveći potencijal aktivni turizam

Leposavić
Izvor: Kosovo Online

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu danas se predstavila Opština Leposavić. Predstavnici Turističko-sportske organizacije naveli su da je njen najveći turistički potencijal u aktivnom turizmu, ali i vinima, gastronomiji i kvalitetnom medu koji je pobednik Novosadskog sajma.

Direktor Turističko-sportske organizacije Leposavić Marko Radosavljević kaže da Leposavić ima veliki turistički i prirodni potencijal kao jedna od najvećih opština u severnom delu Kosova. 

"Poslednjih godina stavili smo akcenat na autdor turizam, biciklističke staze i planinski turizam. Imamo i Banju Vuča i nadamo se da će biti ozbiljnih turističkih ulaganja u nju. Poznati smo i po dobroj gastronomskoj ponudu, kao i u ponudi vina među kojima imamo četiri, pet odličnih proizvođača", rekao je Radosavljević. 

On je dodao da pored dobrog vina Leposavić može da se pohvali i odličnim kvalitetom meda. Kako je naveo, imaju i medara koji je prvak Novosadskog sajma pčelarstva. Kaže da Udruženje "Pčelarski cvet" okuplja više od 400 pčelara i da je med koji proizvode nadaleko poznat. 

Dodao je da će akcenat u narednom periodu biti na aktivnom turizmu i ističe da oni koji jednom dođu i upoznaju Leposavić uvek mu se rado vraćaju zbog lepote prirode, ali i gostoljubivosti ljudi. On se, takođe, zahvalio našem portalu što redovno prati i promoviše turistički potencijal Leposavića.

Aleksandar Tanasković iz Turističko-sportske organizacije Leposavić je tokom predstavljanja turističke ponude na Sajmu kazao da ta opština ima i veliko materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe.

Naveo je da se već organizuju mauntin bajk trke, kao i da je jedna od turističkih atrakcija Leposavića splavarenje rekom Ibar.

Dodao je da očekuje da će u Banji Vuča, u kojoj je izgrađeno kupalište, u narednom periodu biti još ulaganja i naglasio da su vina iz Leposavića međunarodno poznata. Zahvalio se Kancelariji za KiM ističući da ona pruža veliku podršku Leposaviću u razvoju turizma. 

Pčelar Ljubiša Milosavljević, koji je nosilac najvećeg priznanja za kvalitet meda Novosadskog sajma pčelara otkriva tajnu kvaliteta njegovog meda. Kaže da je to do podneblja i lekovitih trava koje tu uspevaju, pa je stoga med posebno zdrav. 

"Osvajač sam zlatne medalje za kvalitet livadskog i šumskog meda", kaže i dodaje da ima više od 200 košnica, ali da ga pre kvantiteta zanima kvalitet meda, kao i da planira da proširi posao i pravi proizvode poput propolisa. 

Jedan od brendova Leposavića je svakako i KUD "Kopaonik " koji je izveo prigodan kulturno-umetnički program u okviru predstavljanja Leposavića na Sajmu turizma. Tom prilikom izveli su srednjevekovne igre sa Kosova i splet igara iz Prištine. 

Glavni koreograf i direktor društva Đorđe Lakušić kaže da je KUD "Kopaonik" veliki čuvar nematerijalnog kulturnog blaga, te da su članovi i evropske i svetske asocijacije folklornih društava i da su među prvih 10 u Srbiji. 

Ističe da su, ako broje i zemlje regiona, dosad gostovali u 40 država sveta, a posebno je ponosan na to što su mladi zainteresovani za očuvanje običaja i tradicije kroz folklor.

"Veliko interesovanje imamo, nisu tu samo deca iz Leposavića, već i iz Kosovskog Pomoravlja, Prilužja, pa i iz Raške i Kraljeva su članovi našeg KUD", naglasio je on.