Otišli sa Kosova s koferom u ruci, u Nišu čekaju dan da se vrate na svoja imanja

Niš - novinarka RTS u razgovoru sa Srbima raseljenim sa Kosova
Izvor: Print Screen/RTS

Raseljeni Srbi sa Kosova bore se za egzistenciju. Mnogi su se naselili u Nišu i okolini. Kažu da nisu izgubili nadu i čekaju dan kada će moći da se vrate na svoja imanja i u stanove koji su uzurpirani, piše RTS.

U svakom mestu na Kosovu ostala su velika srpska imanja, a veliki broj kuća je srušen. Osim imovine koja je uzurpirana, mnogi su ostali bez jednog ili nekoliko članova porodice. Strahote koje su preživeli su velike.

"Mi smo morali da izađemo sa Kosova posle ubistva devera koji je ubijen u Obiliću, ispred kuće, u 33. godini. Doživela sam da mi brat bude ranjen, da mi ubiju devera, da izađem u dubokoj crnini sa Kosova, sa četiri siročeta", kaže Radmila Adžić iz Kosova Polja.

Uz kredit i mnogo odricanja, kuću u kojoj živi u Nišu ova raseljena porodica još gradi. Ujedno moraju da stvore dovoljno sredstava za sve druge potrebe.

"Sve je uništeno, ruinirano, pokušavaju da srpski entitet unište, zatru da više ne postoji kao takav", naglašava Radmila.

Samo u jednoj zgradi u Nišu smešteno je 15 porodica izbeglih sa Kosova, sa bar jednim članom sa posebnim potrebama. Tu je privremeni smeštaj dobila i Ljubica Šimandi iz Peći, čiji je brat Dragan Dašić ubijen u 34. godini.

"Kada su Albanci ušli u Peć, posle nedelju dana mi smo izašli sa koferom u ruci. Tamo smo imali trospratnu kuću i jednu pomoćnu zgradu", kaže Ljubica.

Za svoju trospratnu kuću se bore, ali bezuspešno. U njihovom vlasništvu bio je i mercedesov auto-servis.

"U auto-servisu 1999. su ostale velike mašine, u to vreme je bila procena milion maraka. Sve su uzeli", ističe Dejan Šimandi.

"Juna meseca, najmlađi brat koji je 1965. godište, Dragan Dašić, kidnapovan je i dan danas ne znamo šta je sa njim", dodaje Ljubica Šimandi.

Niš je mesto gde su mnogi raseljeni Srbi sa Kosova pronašli utočište.

"Preko 20.000 ljudi sa Kosova i Metohije se doselilo u Niš. Međutim, tačne podatke nemamo jer se samo njih 9.360 prijavilo i dobilo status interno raseljenih lica", objašnjava Miljan Ćirković, iz gradske uprave Niš.

U Nišu se prepliću mnogi događaji. To je grad za koji su zainteresovani uticajni albanski krugovi, njihova težnja za kupovinom stanova porasla je u poslednjih nekoliko godina. O tome da Albanci sve više kupuju nekretnine u Nišu retko se javno govori.