Pantović: Suđenje Stanišiću pod velikim pritiskom javnosti na sudije

Advokat Ljubomir Pantović
Izvor: Kosovo Online

Advokat Ljubomir Pantović, branilac Gorana Stanišića optuženog za ratni zločin, izjavio je za Kosovo onlajn da je njegovom branjeniku juče okončano suđenje završnim rečima tužilaštva i odbrane i da po pitanju presude, koja će biti doneta 5. oktobra, nije optimista.

Stanišić, kome je suđenje počelo pre godinu i po dana, uhapšen je još 20. jula 2019. godine sa optužbom da je sa nepoznatim licima izvršio ratni zločin u svom selu Slovinje kod Lipljana, i to ubistvo 12 meštana tog sela, podsetio je Pantović.

"Tužiteljka postupa na jedan nekorektan način, totalno suprotno zakonu, jer u postupanju mora jednako da ceni dokaze koji optužuju okrivljenog, ali i dokaze koji ga oslobađaju, potpuno je zanemarila sve izjave koje su svedoci ranije davali o istim zločinima, a za koje se Goran tereti. Ona uzima u obzir samo izjave svedoka koje je ona saslušavala, iz 2019. posle njegovog hapšenja, u kojima ga svi svedoci prepoznaju kao izvršitelja zločina“, rekao je Pantović.

Pojasnio je da su od istih svedoka, dve i pet godina nakon izvršenog zločina, istražitelji Haškog tribunala uzimali izjave, u kojima se Stanišić ne pominje, a 22 godine kasnije sad svi govore "to je on“.

Što se tiče procesnog dela, sudijsko veće je dosta korektno vodilo postupak, kaže Pantović.

"Prihvatili su sve moje predloge, da u izjavama svedoka koji su ranije saslušavani nisu spominjali Gorana Stanišića. Zaista su bili fer, iako se tužiteljka oštro tome protivila, pod izgovorom da nije poznato odakle su te izjave, iako je nasledila ceo predmet“, rekao je Pantović, i dodao da joj je ukazivao da su izjave u predmetu u tužilaštvu. 

Dodao je da je insistirao na sudu da svedoci nisu kredibilni, jer im se izjave nisu poklapale, nisu mogli da se sete šta su rekli haškim istražiteljima, i iako bi potvrdili svoj potpis na izjavi, govorili su da to nisu rekli.

"Kada bi se ovaj slučaj bilo gde drugo sudio u Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Goran bi bio oslobođen, međutim ovde je situacija drugačija, sudije koje bi htele da sude fer i pošteno, ne smeju od strašnog pritiska javnosti. Nema dana da prištinski zvaničnici ne pominju genocid. Nisam optimista, previše je jak pritisak javnosti“, rekao je Pantović.

Prema Krivičnom zakonu SFRJ, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, zaprećena kazna za ratni zločin je 15 godina.

Ja
01. Oktobar 2021.
Niko i nikoga se nesme hapsiti bez dokaza ali oni to narodu rade kako to hocete i zele to da se spreci i njihove lazi od terorista previse lazu u svemu illegalno g i lazno u svemu rade!!!
Zabeli ks
01. Oktobar 2021.
Postali ste dosadan.