Papa Franja se izvinio pravoslavcima i poručio "mi smo braća"

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja
Izvor: Novosti.rs

Rimski papa Franja je tokom posete Grčkoj zatražio izvinjenje od pravoslavaca za postupke katolika koji su postali razlog raskola između hrišćana, piše "Vatikan njuz".

"Sa stidom priznajem da postupci i odluke (Katoličke crkve) imaju malo ili nimalo zajedničkog sa Isusom i Jevanđeljem. Diktirani, pre svega, željom za profitom i vlašću, oslabili su komunikaciju... Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika", rekao je papa tokom posete Atini.

Papa Jovan Pavle II se tokom posete Grčkoj 2001. godine takođe izvinio za surovost katolika prema pravoslavcima, pre svega za razaranje Konstantinopolja 1204. godine od strane Krstaša.

Papa planira novi susret sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve

Papa Franja rekao je da postoje planovi za mogući drugi sastanak sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov istorijski susret na Kubi 2016. bio prekretnica u popravljanju odnosa, koje je prekinuo hiljadugodišnji raskol koji je podelio hrišćanstvo.

Franja je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije, „kako bi se dogovorili o mogućem sastanku“ sa patrijarhom Kirilom.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je „spreman da otputuje u Moskvu“ čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

"Za razgovor sa bratom, nema protokola. Mi smo braća“, rekao je papa Franja novinarima u avionu na letu iz Atine u Rim posle posete Grčkoj.