Avramović: Cenimo stav Svete Stolice o Kosovu, Vučić želi da papa poseti Srbiju

Sima Avramović
Izvor: N1

Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović izjavio je da "naša država visoko ceni stav Svete Stolice da ne priznaje takozvanu nezavisnost Kosova i nadamo se da će na tom stavu istrajati", prenosi N1.

"Neophodno je neprestano podsećati da je naš zajednički interes očuvanje hrišanske baštine, hrišćanskih vrednosti, pa i samo opstajanje hrišćanstva. U svakoj prilici se mora govoriti o tome koliko je ugroženo naše stanovništvo i srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, koje predstavlja i deo opštehrićanske i evropske tradicije", rekao je Avramović za današnu Politiku.

On je ocenio da su "odnosi Srbije i Svete Stolice veoma korektni i dobri, ali prostora za njihovo dalje usavršavanje ima dosta".

Kako je naveo, "pored unapređenja političkih kontakata, veliki prostor je već sada otvoren za saradnju u oblasti kulture, naučnoistraživačkog rada i obrazovanja".

Na pitanje koliko je dolazak pape u Srbiju državno, a koliko crkveno pitanje, budući da je rimski papa i predstavnik države, ali i poglavar Rimokatilične crkve, Avramović je naveo da je to "nesumnjivo delikatno pitanja i za državu i za crkvu".

"Naša država se nedvosmisleno izjasnila kroz nekoliko puta ponavljanu izjavu predsednika Vučića da takvu posetu želi da vidi“, rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, "naša SPC ima veoma dobre kontakte sa Rimokaličkom crkvom, koje je naročito unapredio Njegova svetost partijarh Porfirije, još dok se nalazio na položaju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog".

"Sve to svakako može doprineti njegovim češćim susretima sa vatikanskim zvaničnicima na visokom nivou, što već samo po sebi predstavlja važan domet, nezavisno od toga da li će do posete pape Srbiji u dogledno vreme doći ili ne", rekao je Avramović.