Parastos ubijenoj deci u Goraždevcu: Čekaćemo pravdu dok smo živi

Goraždevac -parastos. 18 godina od ubistva srpske dece
Izvor: Kosovo Online

U Goraždevcu u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos dečacima stradalim na današnji dan pre 18 godina na reci Bistrici Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, čije su živote rafalima presekli albanski ekstremisti.

Prastosu su prisustvovali rodbina ubijenih, meštani Goraždevca, predstavnici Kancelarije za KIM i lokalne samouprave.

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić rekao je ovom prilikom da će pravdu čekati dok je živ.
 
"Ja ću dok sam živ da očekujem da se počinioci pronađu i da ih tražim. Nemoćan sam da nešto uradim i poteram tu istragu. Svake godine su iste priče. Molim Euleks, kažu da moram sam da podnesem tužbu. Ja to ne mogu, niti imam mogućnost. Pitao sam i  advokate Albance, nijedan neće da prihvati pa pokrene ovo pitanje, da li iz straha ne mogu", zapitao se Dakić.

Jedan od dečaka koji su 13. avgusta 2003. godine preživeo napad Đorđe Ugrenović i dalje se živo seća tog zločinačkog napada.

"Utisci su isti kao i tog dana. Prošlo je pouno godina i sve je ostalo u sećanju i neće se zaboraviti. Otišli smo da se rashladimo od letnjih vrućina i niko nije očekivao da će se tako nešto desiti. Nažalost Iva I Panto nisu preživeli. Mnogo nam je teško kada dođe 13, avgust", rekao je Ugrenović.

Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević kazao je da su meštani Goraždevca razočarani što počinioci ubistva nisu pronađeni.

"Nažalost ni dan danas nisu pronađeni počinioci ubistva te nevine dece. Ogročeni smo na međunarodnu zajednicu, kosovsko pravosuđe i policiju zato što su obustavili istragu i nisu pronašli počinioce" rekao je Dimirrijević.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KIM Jelena Stojković kazala je da je ubistvo dece u Goraždevcu simbol velikog stradanja srpskog naroda i jedna od najvećih tragedija.

"Ali mi ne odustajemo, mi smo zajedno ovde I da odamo počast. I da poručimo da nastavljamo da se borimo za mir I istinu I budućnost na ovim prostorima", kazala je Stojanović.