Petković: Zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Zločin u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih misija na Кosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Gracku, ubistva porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš-ekspres", kod Podujeva, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom 18. godišnjice ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu.

“Danas, kada obeležavamo ovu tužnu godišnjicu, poručujemo da, sve dok postoji i jedan Srbin, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u ostalom delu naše države, zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen”, naveo je Petković u saopštenju. 

Petković kaže da, uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmik policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", napadači na srpsku decu ni do danas nisu pronađeni. 

Naveo je da je Euleksov tužilac 25. decembra 2010. godine doneo skandaloznu odluku i zvanično obustavio istragu u ovom postupku. 

"Neuspeh međunarodnog pravosuđa u rasvetljavanju zločina nad srpskim stanovništvom, nizbrisiva je mrlja na obrazu onih, čiji su osnovni zadatak i dužnost bili uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji", rekao je Petković. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo da se danas navršava 18 godina neizmerne tuge i bola zbog bezumnog terorističkog napada na srpsku mladost, u Goraždevcu. 

Tog 13. avgusta 2003. godine, dok su se kupali u reci Bistrici, rafalima iz vatrenog oružja, ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece. 

Živote su izgubili Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20). 

"Ugašeni mladi životi simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i nepojmljive ideologije mržnje, usmerene ka čitavom jednom narodu, ali i pokazatelj da zlo nikada ne miruje i da je trajan i održiv mir nešto što nam je neophodno i za šta moramo da se zalažemo i izborimo", poručio je Petković.

Naglasio je da će biti nastavljena borba za trajnu stabilizaciju prilika u našoj južnoj pokrajini, ali i naveo da međunarodna zajednica i naše komšije Albanci treba da znaju da se budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine.

 

Ja
13. Avgust 2021.
Svako je monstruoznog zla pocinjeno svom tom narodu I srbima to je realna I neizbjezna istina I nemozese nikad takav zlo I zlocine zaboraviti za to se trebaju zla I svakog zlocina kazniti!!!!