Patrijarh Irinej jedini put snimljen sa suzama u očima 2018. na Kosovu

Patrijarh Irinej Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

"Meni je ovde uvek najlepše. Grli me Šara, beli Drim napaja, a sveta loza mirisom opija. I ma gde god da sam ja, u srcu sa mnom si ti, Metohijo moja, Metohijo moja", uglas su pevala dečica koja su nastupila u proleće 2018. godine pred patrijarhom tokom njegove posete Kosovu i to je bio jedini put kada je patrijarh Irinej snimljen sa suzama u očima, piše Blic.

Krenuo je na Kosovo potpuno nenajavljeno, želeo da ostane dva dana, a na kraju se zadržao čak pet. Kada ga je u Orahovcu sačekao veliki broj dece, patrijarh nije mogao da zadrži suze.

"Krenuo je nenajavljen, bez plana i bilo kakve pompe. Planirao je da bude dole dva dana, ostao je pet. Bio je veoma prehlađen, ali nije odustajao. Obilazio je svetinje, narod. U Orahovcu ga je dočekalo mnogo dece. Pevali su mu o Kosovu, o Metohiji, on ih je slušao i plakao. To je bio jedini put da je narod video suze svog Patrijarha", stoji u objavi Nikole Stankovića na Fejsbuku.

Patrijarh Irinej bio je 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 22. januara 2010. godine.

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.