Patrijarh Kiril o SPC i MPC: Duga podela konačno zaceljena

Ruski patrijarh Kiril
Izvor: N1info.com

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je danas, kako je naveo, ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ocenjujući to kao "važan istorijski događaj", prenosi RTV.

"Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Kiril na sastanku Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, prenosi RIA Novosti.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je "konačno zaceljena".

Zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov, rekao je juče da Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost MPC-OA.

Ocenio je to kao radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-organizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefalnosti MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu posle više od pola veka u Hramu Svetog Save u Beogradu.