U prisustvu brojnih vernika patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili liturgiju u Skoplju

Porfirije u Skoplju
Izvor: Telma.com.mk

Patrijarh Porfirije služio je liturgiju, zajedno sa arhiepiskopom Stefanom, u Sabornom hramu svetog Кlimenta Ohridskog u Skoplju i tom prilikom istakao da SPC blagosilja zahtev Makedoonske pravoslavne crkve za autokefalnost, prenosi skopski portal Telma.

Liturgiji su prisustvovali brojni građani, predstavnici Katoličke crkve, monasi, kao i vernici iz drugih makedonskih gradova.

"Sveti arhijerejski Sabor SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC OA i Sabor blagosilja i odobrava zahtev za autokefalnost. Istovremeno, Sabor je odlučio da se zajedno i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom razrade svi tehnički detalji i potom sledi svečano iznošenje zahteva", rekao je tom prilikom patrijarh Porfirije.

Dodao je da će tada sve pravoslavne crkve biti obaveštene po kanonskom poretku i pozvane da priznaju autokefalni status MPC-OA.

"Sigurni smo da će sve ostale pomesne pravoslavne crkve rado prihvatiti autokefalnost", rekao je Porfirije u hramu u Skoplju.

Kako se navodi, vernici i građani prisutni na liturgiji pozdravili su aplauzom govor srpskog patrijarha.

Poglavari dve crkve služili su protekle sedmice "liturgiju pomirenja" kojom je označeno da je prevaziđen raskol nastao nakon što se MPC samovoljno izdvojila iz okrilja SPC, gde je imala status autonomije, želeći punu samostalnost - autokefalnost, što nije prihvatila ni jedna pravoslavna crkva.