Patrijarh Porfirije: Knez Lazar se opredelio za veru, a ne za večeru

Patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Srpski patrijarh Porfirije posetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredelio za veru, a ne za večeru, prenosi Tanjug.

“Opredelio se za veru, i to ne za makar kakvu, već za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije hteo da nam kaže da večera kao simbol ovog sveta nije potrebna, nego je hteo da kaže uzulud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu”, rekao je srpski patrijarh u crkvi Lazarici.

On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mestu.

“I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bi smo delili sa drugima, da bi smo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg”, rekao je patrijarh.

On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost Gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.

“Ja sam danas bio na Kosovu I Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj”, naveo je partijarh.

Istakao je da je pravoslavna vera, vera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima, jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i antilogična.

“Tu nema mesta interesu, tu ima mesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smestimo svakog čoveka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog sveta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog sveta mnogi u našim srcima nemaju mesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve”, poručio je patrijarh Porfirije.