Patrijarh Porfirije u Gračanici: Velika mi je čast što sam sa svojim narodom na KiM

Patrijarh u Gracanici, deca
Izvor: Instagram

Srpski patrijarh Porfirije stigao je večeras u Gračanicu, gde se obratio okupljenim građanima, rekavši da mu je čast što je sa svojim narodom na KiM.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je Kosovo i Metohija prostor slobode, i da "paradoks naše vere jeste upravo u tajni krsta koji je neraskidivo skopčan sa tajnom vaskrsenja, a to je zapravo tajna carstva nebeskog", prenosi RTS.

Patrijarha je dočekao veliki broj vernika i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

"Vaš prvi dolazak ovde posle vašeg izbora za patrijarha srpskog svima nama, sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, i ovoj dečici je veliko okrepljenje i ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu i da ostanemo na ovim svetim prostorima", rekao je vladika Teodosije.

Patrijarh je poručio da je došao u Gračanicu na Vidovdan "da se utešimo verom vašom i našom".

"I ako igde mi pravoslavni hrišćani a uz to i pravoslavni Srbi, imamo mogućnost da tu tajnu krsta i vaskrsenja spoznamo i da je posvedočimo na sve četiri strane sveta, to je upravo ovaj prostor, to su Kosovo i Metohija", rekao je.

Ali, dodao je patrijarh, "ne po filosofiji ovog sveta, gde se krst posmatra kao poraz a vaskrsenje kao nekakva iluzija, nego upravo u duhu Jevanđelja, da baš onda kada kao ljudi gubimo svoje snage, a otporni smo prema gospodu, pojavljuje se sila i snaga bozija".

"Zvuči paradoksalno ali baš na ovom mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor, na kojem sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutrašnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi a ako smo u njemu i sa njim, i kada smo najmanji, itekako postajemo snažni i slobodni zapravo, od smrti, od prolaznosti, slobodni za život večni. Stoga radujem se neizmerno što sam ovde a siguran sam da će Bog dati da to bude često i što češće, baš da bi smo se tešili verom vašom i našom, uz blagoslov božji", istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh će sutra, na Vidovdan, u 8.30 u manastiru Gračanica služiti svetu arhijerejsku liturgiju. Zatim, kako je ranije najavljeno, na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine. 

"Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je večeras u Gračanicu među svoj narod na Kosovu i Metohiji. Dostojan!", napisao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju na svom instagram nalogu. Zatim je citirao patrijarha:

"Ako negde znamo za prostor slobode, slobode u Hristu, to je ovaj prostor Kosova i Metohije".

100%
28. Jun 2021.
Άξιος-Достојан!