Patrijarh Porfirije: Sa Albancima ne moramo da budemo kao rođena braća, ali moramo dobre komšije

Porfirije
Izvor: Printscreen

Partrijarh srpski Porfirije skrenuo je pažnju da se oko Kosova u ovom trenutku prepliću razni interesi koji, kako je rekao, gledaju na ljude kao na predmete, a na samo Kosovo kao na jednu bezdušnu teritoriju.

Patrijarh je naglasio i da je važno da se razgovara, jer su Srbi i Albanci vekovima živeli jedni pored drugih, "da pokušavamo još više jedni druge da razumemo - i mi njihove argumente i oni naše".

"Ne moramo da budemo kao rođena braća, ali moramo da budemo dobre komšije", rekao je Patrijarh u opširnom intervjuu za Radio Beograd 2, u kojem je govorio o najvećem hrišćanskom prazniku, o mestu crkve u savremenom dobu, važnosti zajednice u vreme individualizma, kulturi, umetnosti, dijalogu, kulturnom nasleđu na Kosovu, odnosu države i crkve u Crnoj Gori.

Na pitanje kako komentariše to što usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori nije stavilo tačku na rasprave o odnosu SPC i države, već se postavlja pitanje sadržaja Temeljnog ugovora koji uskoro treba da bude potpisan, Patrijarh je rekao da je „još odavno tema temeljnog ugovora postala političko pitanje".

"I, nažalost, iako smo postigli konsenzus i dogovorili se oko toga kako bi taj ugovor trebalo da izgleda, on i dalje ostaje povod za političke i politikantske spekulacije. Nisam pratio mnogo šta se dešava, ali vidim da ta tema jeste aktuelna i da poneki od političara iznose svoje stavove. Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uverenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema, jer mi, što se tiče samog ugovora, više nemamo šta da kažemo i mi smo potpuno spremni da taj ugovor, onako kako Sinod oceni i proceni i odluči, bude potpisan", rekao je patrijarh.

Sa Vladom Crne Gore, imali smo neke kontakte i imamo takođe uveravanje da tu ne postoje problemi, rekao je patrijarh i dodao da on ne zna kakve su bile procedure kada su u pitanju drugi ugovori, ali koliko je upoznat, da nikada nijedan ugovor nije išao na skupštinsku raspravu, niti je zapravo bio tema javnih rasprava.

Zoran
29. April 2021.
Ali pod uslovom da ti komsija ne okupira deo tvoje kuce, koje je sada upravo uradio.
Горан
29. April 2021.
И да комшијин отац није пребио мога стрица, и да син од комшије није ломио прозоре на кући, и да заборавимо све шта су радили само у протеклих 50 година, и да. . . , и да . . . ,
Xhevdet
30. April 2021.
Toje suvishe kasno da budemo dobre komshie mi vas xobre komshie avi serbi kad dobijete shanse da nam ubijete