Petković i patrijarh Porfirije o pitanjima važnim za opstanak Srba na Kosovu

Petkovic i Porfirije
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom Porfirijem o svim ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak Srba, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"Petković je patrijarha upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje", navodi se u saopštenju je Kancelarije za KiM.

Kako se dodaje, Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosovu.

"Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za KiM i patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava
na prostoru Kosova, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

"Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i poglavar Srpske pravoslavne crkve saglasili su se da je od neprocenjivog značaja da Crkva i Država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini. Petković je Njegovoj Svetosti preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa Kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom", kaže se u saopštenju.