Patrijarh Porfirije u Parizu: Naša radost je neizmerna danas jer je to radost duhu svetome

Ustoličenje episkopa Justina
Izvor: Ustoličenje episkopa Justina

Patrijarh Porfirije je u Sabornom hramu Svetog Save u Parizu uveo episkopa Justina u tron episkopa zapadnoevropskih i poručio da pravoslavci, gde god da su, u jedinstvu i ljubavi svedoče Isusa Hrista i mogu da doprinesu da bude vidljiv i tamo gde postoje razne oluje. 

"Sabrali smo se danas, u gradu svetlosti, da ustoličimo episkopa Justina za zapadnoevropskog episkopa, episkopa čija duhovna briga pokriva više zemalja Evrope, tačnije EU, a to su Francuska, Španija, Belgija, Portugalija, Luksemburg i Holandija. Naša radost je neizmerna danas jer je to radost duhu svetome, to je crkvena radost koja nema granice", rekao je patrijarh Porfirije. 

On je poručio da je smirenje sinonim vere koja podrazumeva sve za Hrista i Hrista ni za šta i vere koja znači poverenje u ljubav Božju, primisao njegovu jer on bolje zna odakle smo, ko smo i kuda imamo. 

"Dragi vladiko Justine, prva lekcija, najvažnije slovo koje treba da znate jeste da je epskop na mestu da vrši delo Hristovo, a ne svoje. To znači da, pre svega, služi svetu liturgiju koja je tajna carstva nebeskog. To znači da je služba naša da uvodite ljude u tajnu crkve, spasenja, u radost spasenja. Spasenje je punoća života. Episkop uvodi narod u tajnu spasenja, ali ne kao ideje nego realnosti koja ne samo da je opipljiva, nego nam je data da možemo da je živimo", rekao je patrijarf Porfirije. 

Prema njegovim rečima, episkopi propovedaju reč Hristovu, a ne svoju. 

"Ako budete propovedali reč Hristovu, onda ćete moći da kao pastir crkve Hristove date adekvatan i ispravan odgovor i na sve izazove sa kojima se suočava crkva, ali i svaki savremeni čovek", naveo je patrijarh Porfirije. 

Kako je rekao, reč Hristova je uvek ista i ne menja se u svim vremenima, budući da je večna. 

"Mi ljudi bismo hteli da promenimo reč Hristovu, da je reformišemo, da je uskladimo sa slabostima modernog coveka. Ako tako činimo promašili smo, ako tako činimo naneli smo štetu onima koji čeznu za Hristom", kaže patrijarh. 

Porfirije je rekao da reč epskopa Justina treba da bude reč koja se verno saobražava duhu svetom i treba da bude reč koja poziva na preobražavanja. 

"Baš zato što je Isus nepromenljiv, morate naći način i oblik reči koja će biti razumljiva modernom čoveku. Mogu biti novi načini, ali se ne mogu svedočiti i propovedati nove stvari. Vaš zadatak vladiko jeste da propovedate i svedočite Hrista vaskrslog, istinu o tome da je Bog tvorac svega što se vidi i ne vidi", kaže patrijarh.