Patrijarh Porfirije: Zaceljena rana raskola sa makedonskom crkvom posle 55 godina

Patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije, prenosi RTV.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve, preneo je Tanjug.

Patrijarh je istakao da je raskol "sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina" i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljena i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božije, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izraz ljubavi Božije.

"Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju", kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima, dodao je, da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu.

"Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu", poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.