Pčelar Nikola Arsić iz Štrpca osvaja nagrade na međunarodnim takmičenjima

Pčelar Nikola Arsić
Izvor: Kosovo Online

Na nedavno održanom devetom Međunarodnom sajmu pčelarstva u Tuzli, koji organizuje Pčelarsko društvo “Nektar”, med iz opštine Štrpce proizvođača Nikole Arsića iz Sevca dobio je zlatnu medalju za kvalitet.

Nikola je u pčelarske vode uplovio sasvim slučajno, a danas mu je to velika ljubav i preokupacija. Počeo je sa samo tri košnice, a danas ih ima 65.

"Pčelarstvom sam počeo da se bavim 2015 godine. Imao sam sreću da prve košnice dobijem na poklon od sestre i zeta. O pčelarstvu nisam znao puno, ali sam kao početnik imao sreću da se obratim jednom od najboljih pčelara u opštini Goranu Krstiću iz Drajkovca, koji mi je nesebično pomogao i objasnio sve o pčelarstvu. Počeo sam sa tri, a trenutno imam 65  košnica i taj broj bi bio veći da svake godine nismo imali probleme sa medvedom koji nam je pravio štetu. Ove godine smo kupili takozvanu "pastiricu" za zaštitu od medveda pa nismo imali štete", istakao je Nikola.

Posebno je ponosan na kvalitet svog meda, a potvrda je stigla i sa Međunarodnog sajma pčelarstva održanog u Tuzli gde je njegov med u konkurenciji 553 uzorka iz dvadeset jedne zemlje osvojio zlatnu medalju za kvalitet.

"Med sa naših prostora je u samom svetskom vrhu po kvalitetu. Ja već treću godinu učestvujem na međunarodnom sajmu pčelarstva o kvalitetu meda u Tuzli, koji  organizuje  Pčelarsko društvo "Nektar". Med se ispituje na Tehnološkom fakultetu u Tuzli gde se radi senzorska analiza meda. Već treću godinu za redom naš med osvaja zlatnu medalju za kvalitet". Presudno je sigurno naša okolina, priroda i to retko gde u svetu ima, a tu gde ima, to se ceni i postuje", ističe Nikola.

Kvaliteta meda je nesporan, ali je ove godine zbog loših vremenskih uslova količina meda mnogo manja od očekivane.

"Ova godina je bila jako loša od samog početka pošto je proleće bilo jako kišno, pa je pred kraj leta nastupila suša. Meda je bilo samo da se pokriju troškovi, a ne za neku veliku zaradu. Od prodaje meda ne može mnogo dobro da se živi ali moze da se popuni kučni budžet. Kada bude dobra godina prosek po košnici je 13 do 15 tegli meda. Med plasiramo na Kosovu, a ima kupaca i u Srbiji, pa nemamo problema oko plasmana meda”, kaže Nikola

Arsići proizvode tečan med, kristalisani, med sa mednim poklopcima, krem med, imuno, propolis kapi, a ove godine počinju i sa proizvodnjom krema na bazi pčelinjih proizvoda. Trenutna cena meda u opštini Štrpce je 20 evra po kilogramu.