Berba jesenjih sorti maline u opštini Štrpce

Maline
Izvor: Kosovo Online

U opštini Štrpce u toku je berba dvorodnih ili jesenjih sorti maline. Po prvi put ubiraju se i plodovi nove sorte „Denliva“.


Dejan Banzić iz Štrpca je prošlog leta zasejao novu sortu maline koju za sada jedino on ima u ovoj opštini. Radi se o sorti „Denliva“, koju je nabavio iz Poljske a ističe da je karakterišu krupan i izuzetno sladak plod.

„Ovo je jedna nova sorta. Posađena je prošle godine jula meseca, tada sam dobio sertifikovane sadnice. Površina njive je 20 ari, a pod malinom je oko 15 ari. Pogodna je za plasman u svežem stanju, kao i zamrzavanje, ali prvenstveno u svežem stanju i nadam se da ću imati kupce za svežu malinu jer je cena mnogo veća od one koju nam nude hladnjače za zamrznutu“, kazao je Banzić

Malinu za sada plasira u lokalnim hladnjačama, i ističe da kao i ostali malinari uopšte nije zadovoljan  niskom otkupnom cenom koja iznosi 1.30 evra.

Osim nove sorte u toku je berba i ostalih dvorodnih sorti koje su zastupljene u ovoj opštini.

U hladnjači „Šar Beri“ u Donjoj Bitinji do sada je otkupljeno desetak tona jesenjih sorti maline. Vlasnik Bojan Stojčetović ističe da su zbog lošeg kvaliteta i niske cene neki proizvođači odustali od berbe ovih sorti maline

"Otkup jesenjih sorti malina je u toku, nažalost kvalitet, ali i cena ovih jesenjih sorti malina nije na zavidnom nivou na koji smo navikli da bude u opštini Štrpce. Do sada je otkupljeno desetak tona, a nažalost mnogi farmeri su odustali od berbe zbog niske cene i lošeg kvaliteta maline“, kazao je Stojčetović.

Stojčetović ističe da su ovu godinu obeležili vremenski uslovi koji nisu išli na ruku malinarima, pa se to odrazilo i na prinos.

"Moram da kažem da je ovo bila specifična godina u svakom pogledu. Počeli smo sa teškim vremenskim prilikama, bilo je dosta kiše što je uticalo na kvalitet maline, a to se odrazilo i na cenu i količinu maline koja je otkupljena. Mi smo generalno zadovoljni, pri kraju smo sa isplatom ovogodišnjeg roda, i nadamo se da će u narednim godinama situacija što se tiče cene i kvaliteta biti bolja“, kazao je  Stojčetović.

U hladnjači „Šar Beri“ od početka godine je otkupljeno oko 70 tona maline.