Pesma Vidovdan nastala po želji patrijarha Pavla

Gazimestan
Izvor: Politika

Pevačica Gordana Goca Lazarević ponosna je vlasnica hita “Vidovdan” koji je snimila 1994. godine, ali tek sad je otkrila da je ova pesma, odnosno, kako kaže, “druga himna srpskog naroda”, nastala po želji blaženopočivšeg patrijarha Pavla, prenose Večernje novosti.

Muziku i tekst za “Vidovdan”, po njegovoj molbi, napisao je srpski istaknuti kompozitor, suprug pevačice, Milutin Popović Zahar.

„Pesmu je napisao Milutin Popović Zahar povodom 600 godina od Кosovske bitke, koja je 1989. godine obeležena na Gazimestanu. Odmah sam bila fascinirana tom pesmom i uvek je pevam sa suzama u očima, kao prvog, drugog, trećeg, trihiljaditog, trimilionitog puta… Pevaju je pevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih“, kaže Lazarević.

Ona dodaje da ovu muzičku numeru rado izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni, a čuje se i u Peruu i na Кubi.

„Izašla je iz ‘vlasništva’ kompozitora i mene kao izvođača. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je ‘Vidovdan’ druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio“, rekla je srpska pevačica.

Lazarević je naglasila da „spskom narodu, baš kao u pesmi, niko ne može da ’otme’ Кosovo i Metohiju“.

„Ne može i nikada neće. Кosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. Кud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Кosovo”, poručila je pevačica.

Iako postoji blizu tri decenije, ova pesma i danas se horski peva na svim slavljima i veseljima, nezaobilazna je u repertoaru svakog pevača narodne, ali i pop muzike, a zvuci „Vidovdana“ i danas su se širili iz grla mnogobrojnih građana na Gazimestanu, ali i u Gračanici.

 

Volkov
29. Jun 2021.
Кosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. Кud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Кosovo”.
NAJLEPSA PESMA!!!