Petković čestitao Đurđevdan – Dan Goranaca i Opštine Gora

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković uputio je čestitke povodom Đurđevdana - Dana Goranaca, predsedniku privremenog organa Opštine Gora Neimu Sahtijariju i svim Gorancima.

Petković je u čestitki naveo da je za stanovnike Gore Đurđevdan dan ljubavi, prijateljstva, pomirenja, dan početka proleća i ispraćaja zime, ali pre svega, težnja da se svima pokaže ko su zapravo Goranci - jedan mali, poseban narod, sa padina Šar planine, toplog srca, izraženog gostomprimstva, vredan, složan, sa neverovatno izraženim osećanjem za očuvanje tradicije.

“Iako su vas kroz vekove svojatali, pa se često činilo da ste svačiji i ničiji, ipak ste ostali svoji i posebni, toliko da ne zaboravljate da obeležite Đurđevdan i da proslavite Bajram i Kurban Bajram. Kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, narod Gore pokazao je mnog puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji. Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti sa poštovanjem i pijetetom”, navodi se u čestitki Petkovića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ističe da su srpski i goranski narod na Kosovu pored ljubavi i prijateljstva zajednički delili i pritiske, neslobode, izolovanosti i opasnosti, što je neraskidivo vezalo i zbližilo dva naroda i naučilo ih da cene časnost i poštenje kao vrednosti sa kojima se moraju prevazići sva iskušenja.

“Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično spremni smo da uvek pružimo svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj vaše opštine i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca. Na kraju, želim vam da Đurđevdan, praznik svekolikog goranskog okupljanja i ove godine proslavite tako što ćete voditi računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih”, kaže se u čestitki.