Petković: Moramo da vodimo računa o opstanku i ostanku naših u Orahovcu i Velikoj Hoči

Petković u Orahovcu
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković započeo je dvodnevnu posetu Kosovu obilaskom devetočlane porodice Šarić iz Orahovca.

Petković je braći, Ljubiši i Draganu Šariću uručio opremu za pokretanje proizvodnje vina i tom prilikom istakao da su Orahovac i Velika Hoča jedno on najzančajnihih i istorjiskijih mesta u Metohiji.

"Ovo mesto jedno od najznačjnijih i istorijih  naselja ovde u Metohiji, ali čini mi se koliko je velika i značajna istorija ovog mesta još od srednjeg veka, još od Cara Dušana, toliko je vilika muka i tuga kroz koju prošao ovaj narod 1999. godine, kada je u tri meseca stradalo 84 srpskih lica, a za mnogima i dalje tragamo", podsetio je Petković

Petković je istakao da moramo da vodimo računa o opstanku i ostanku Srba na KiM.

"Moramo da vodimo računa o opstanku i ostanku naših ovde u Orahovcu i Velikoj Hoči, da vodimo računa i da vidimo šta je to što Srbija može da učini da pomogne opstanak našeg naroda ovde, otprilike 800 ljudi koji žive u Velikoj Hoči i Orahovcu", dodao je Petković.

Petković je napomenuo da vode računa i o drugim porodicama na ovom prostoru.

"Vodima računa da pomognemo ljude i u poljoprivredi, poljoprivrednom mehanizacijom, da dajemo socijalna primanja, plate, činimo sve da naš narod ovde opstane u ovoj enklavi, iako ne voli tu reč enklava, ali ono gde Srbi danas žive jeste enklava, i nije lako ovde ostati i opstati ali trudićemo se zajedno sa našom crkovom da učinimo koliko je to moguće bolji život za porodicu Šarić i ostale porodice koje žive u Velikoj Hoči i Orahovcu", poručio je Petković.

Petković je preneo pozdrave Aleksandra Vučića, koji se, istakao je Petković, iskreno i snažno bori za bolji život Srba na Kosovu i Metohiji, koji se iskreno i snažno bori za ostanak i opstanak našeg naroda na KiM, da pronađe kompromisno rešenje, da dođe do trajnog pomirenja između srpskog i albanskog naroda.

"Jer vi koji ovde živite u multietničkoj sredini dobro zante kroz šta prolazite, i dobro znate da je mir jedino ono što je preko potrebno kao i bezebednost, da bi mogli da govorimo o budućnosti", kazao je Petković.

Ljubiša Šarić izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srbije i direktoru Kancelarije za KiM, na opremi koja će im pomoći da povećaju kapacitet proizvodnje vina.

"Oprema koju smo dobli pomoći će nam da povećamo proizodnju vina i da budemo sigurni u svoju egzistenciju. Ovde sam video potencijal pre mnogo godina, može da se radi ko želi, može da se živi ako se izađe iz kutije i ako se imaju snovi. Imao sam san koji se ostavario", kazao je Šarić.

On napominje da će sa opremom koju mu je uručila Kancelarija za KiM moći da proizvodi više od 15.000 litara vina.

Petković je u Velikoj Hoči obišao stomatološku ambulantu, gde je uručio stomatološku stolicu i razgovarao sa zaposlenima.

Tokom posete Petković će obići i Dečansku vinicu, selo Novake kod Prizrena.

Drugog dana posete, Petković će, zajedno sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem, u Prizrenu prisustvovati obeležavanju Slave Prizrenske Bogoslovije, Sveti Kirilo i Metodije, koje će započeti u devet sati, liturgijom u crkvi Svetog Đorđa, a nastaviće se svečanim programom.  

Posetu Kosovu Petković će završiti obilaskom crkve Bogorodice Ljeviške.