Petković poručio Čekuu: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji, jedino vaše blago je kuća Džafera Deve

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu pripadaju Srbiju i podsetio da je porušeno preko 135 svetinja uključujući i one na Uneskovoj listi svetskih kulturnih baština.

Petković je na Tviteru tako odgovorio kosovskom ministru kulture Hajruli Čekuu koji je ranije kazao da su pravoslavne crkve na Kosovu blago Kosova i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u Južnoj Mitrovici radi da bi služila zajednici, kazavši da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".

"Istina je Hajrula Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i da su se UN i EU povukle od njenog obnavljanja. Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo posla sa vama jer ste ih srušili preko 135, uključujući i one na Uneskovoj listi", kazao je Petković.

Petković je poručio Čekuu i sledeće.

„'Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine?!' Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. O vraćanju zemlje Dečanima da i ne govorimo", završio je Petković.