Petković o izjavi Fon Kramon: Prvi put da se visoki zvaničnik EU bavi temom ubijenih novinara na Kosovu

Jelena Petković
Izvor: Kosovo Online

Novinarka i član Udruženja novinara Srbije Jelena Petković, koja se bavila istraživanjem u slučaju nestalih novinara na Kosovu, kaže da je jučerašnjom izjavom Viola fon Kramon postala prvi visoki zvaničnik EU koji spominje javno temu zločina nad novinarima na Kosovu. Petković se nada da ovo može otvoriti put za ozbiljniji pristup istrazi, da konačno žrtve i njihove porodice dobiju pravdu.

“Ovo je prvi put da tako visoki zvaničnik EU spominje javno temu zločina nad novinarima na Kosovu. Dok su obavljali novinarski posao, između 1998. i 2005. godine – 20 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika, uključujući tročlanu ekipa nemačkog magazina Štern, su ubijeni, kidnapovani ili nestali na Kosovu. Samo jedan od tih zločina je procesuiran pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Imali smo i slučaj da su dvojica novinara bili kidnapovani, a nakon 41 dan pušteni, a ni taj zločin nikada nije procesuiran”, kaže Petković za Kosovo onlajn.

Ona dodaje da su zločini nad novinarima zločini nad osnovnim ljudskim pravima, da utiču na ukupan osećaj bezbednosti novinara i zato imaju implikacije na slobodu medija i pristup javnosti informacijama.

Petković dodaje da, imajući u vidu da je borba protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i medijskim radnicima ključna i suštinski važna za zadovoljenje pravde, ali i neophodnost za dalju zaštitu medijskih profesionalaca, privođenje pravdi odgovornih za te zločine je ključni element u sprečavanju budućih napada.

“Mi kao kolege novinari pokušavamo godinama da fokusiramo pažnju i da se borimo za istinu i protiv nekažnjivosti. Pred Skupštinom Evropske federacije novinara usvojene su dve rezolucije koje pozivaju na istragu ovih zločina, poslednja traži i formiranje međunarodne ekspertske Komisije koja bi istražila ubistva, kidnapovanja i nestanke novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine. Ne treba zaboraviti da insistiranje na pravdi za zločine nad novinarima nije samo društveno pitanje. Obezbeđivanje pravde je najvažnije za žrtve i njihove porodice. Porodice zaslužuju da znaju šta se desilo njihovim najmilijima i da su počinioci privedeni pravdi”, dodaje Jelena Petković.

U borbi protiv zaborava, Udruženje novinara Srbije je 2012. godine nestalim kolegama Ranku Pereniću i Đuri Slavuju, na putu između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca, postavilo ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih”.

Ploča je osam puta rušena, a deveti put je postavljena maja 2022. godine. Samo jednom je kosovska policija pronašla krivca.

Dvojica novinara nemačkog "Štern“ Gabrijel Griner, Folker Kremer i prevodilac Senolj Aljiti ubijeni su 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

“Redakcija Šterna uložila je ogroman napor da sazna šta se dogodilo. Istraga je trajala 18 meseci, a rezultati su predati kriminalističkoj policiji u Hamburgu, koja je pokrenula istragu. Prema podacima koje sam dobila iz kancelarije glavnog tužioca Hamburga, 16. marta 2001. godine, Viši regionalni sud u Hamburgu izdao je nalog za hapšenje optuženog Aleksandra T. zbog sumnji za ubistvo i pljačku koji su imali smrtni ishod. Na osnovu toga, Tužilaštvo Hamburga za optuženim u aprilu 2001. godine izdalo je međunarodnu poternicu, a u aprilu 2005. godine za hapšenje optuženog Aleksandra“, kaže Petković.

Glavni tužilac je još rekao, da "optuženi do sada nije mogao biti saslušan s obzirom na to da nije poznato gde se on nalazi. Godine 2010. saopštena nam je pretpostavka da optuženi više nije živ. Međutim, pošto nema pouzdanih saznanja o tome, potraga za njim se nastavlja".