UNS i UNS na Kosovu: Bićemo sutra na mestu gde su pre 23 godine oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić

Spomen ploča na mestu otmice Đura Slavuja i Ranka Peranića
Izvor: Radio Kontakt Plus

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se sutra, 21. avgusta, navršavaju 23 godine od nekažnjene otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni UNS je postavio spomen-obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kom piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih".

Spomen-obeležje rušeno je sedam puta.

Zahtev da se pokrenu istrage i dođe do pravde na koju se čeka više od dve decenije predstavnici UNS-a i brojni novinari ponovo će uputiti sutra upravo sa tog mesta.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na KiM. Od 1998. godine do 2005. godine kidnapovano je i ubijeno ukupno 14 novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku na Kosovu.