Petković: Patrijarh Irinej je Srbima na Kosovu bio i podstrek i uteha

petar
Izvor: Večernje novosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je upokojenjem Njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Irineja, srpski narod izgubio duhovnog oca i arhipastira, koji je vodio Srpsku pravoslovnu crkvu u teškom i turbulentnom vremenu.

"Ovo je tužan trenutak za ceo pravoslavni svet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i uteha i čiju je sudbinu delio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u našoj južnoj pokrajini", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković je ukazao da je patrijrh Irinej bio čovek mira i razumevanja i dodao da će njegov duhovni put, utemeljen na trajnim hrišćanskim vrlinama, obeležen mudrošću i blagošću, ostati večno upamćen i poštovan.

"Decenija, koju je patrijarh Irinej proveo na Pećkom tronu, ostaće duboko urezana u pamćenju srpskog naroda. Neka bi dao Bog da nam, u trenucima neizmerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju crkvi i narodu, budu uteha i nadahnuće da naše napore usmerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gde nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Neka je večan spomen i Carstvo Nebesko Njegovoj svetosti, patrijarhu Irineju, poručio je Petković.