Petković: Položili smo kamen temeljac srpske sloge i jedinstva srpskog naroda na Kosovu

Petković - polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitovici
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković položio je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom istakao da je ovo kamen temeljac srpske sloge i jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da na ovaj dan već 22 godine čeka 10.000 studenata, profesora, kao i grad Kosovska Mitrovica.

"Ovo nisu obični dani i danas mi nismo položili običan kamen temeljac, već kamen temeljac srpske sloge i jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti i Srpska lista i Univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost, baš kao što je to juče rekao i predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Petković.

On je naveo da je ovo projekat koji vredi 720 miliona dinara i da država Srbija ima taj novac da izgradi ovu zgradu koja će biti velelepni objekat na ponos svakog stanovnika Kosovske Mitrovice.

"Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda sa KiM 26. februara dogovorena je izgradnja ove zgrade i mi danas krećemo sa izgradnjom. Ovo je zgrada budućnosti gde će se školovati naša deca i gde ćemo imati mogućnost da napredujemo kao narod u svakom smislu", zaključio je Petković.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević napomnuo je da je država Srbija prepoznala da je obrazovanje temelj ostanka i opstanka srpskog naroda na Kosovu.

"Izgradnjom ove zgrade država Srbija će obezbediti mogućnost studiranja za svakog ko bude želeo da se školuje na nekom od fakulteta PU. Na 96 studijskih programa i na deset naših fakulteta obrazovaće se vise od 10.000 mladih ljudi. Uz sve ono što država Srbija čini za naš narod na ovim prostorima jedan od temeljnih stubova upravo treba da bude obrazovanje", kazao je Vitošević uz napomenu da je samo u prvom roku ove godine upisano deset odsto više studenata nego prošle godine.

Da je ovo još jedan dokaz podrške države Srbije narodu na Kosovu rekao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i dodao da se svakodnevno stvaraju bolji uslovi za građane Kosovske Mitrovice.

"Ovde je donedavno bila škola koja je iznedrila velika imena, doktore, naučnike i stručnjake koji su danas poznati širom sveta. U ovaj današnji temelj ugrađen je još jedan bitan stub, stub obrazovanja srpskog naroda na KiM", poručio je Spirić.

Predviđeno je da se nova zgrada univerziteta završi za šest meseci. Izvođač projekta je firma "Rad 028",  a projekat izgradnje je uradio Fakultet tehničkih nauka u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Vrednost projekta je 720 miliona dinara i novac je obezbedila Republika Srbija.

Miodrag iz Peći
20. Avgust 2021.
Pozdravljam inicijativu i priželjkujem brzu izgradnju i opremanje. Nadam se da kosovske vlasti neće praviti probleme.
Ali. Uvek to famozno: "Ali"?
Da li je ikako moguće povratiti škole i fakultete izmeštenih iz Peći u Goraždevac koje su ukinute posle masakra dece na Pećkoj Bistrici kada je Goraždevac pored lokalnog stanovništva od oko 1.000 stanovnika narastao za još 1.200 profesora, studenata i đaka koji su predavali i studirali na Višu Ekonomsku Školu i Univerzitet "Braća Karić" čuvenu Umetničku Školu, politehničku i čuvenu Pećku Gimnaziju.
Svojevrsna "Mitrovizacija" je pogubna za opstanak Srba južno od reke Ibar.
Ja
20. Avgust 2021.
Dobro ste to radili !!!!