Petković: U Prilužju i danas svedočimo o našem jedinstvu

Petković i Teodosije
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da sveta liturgija, povodom Preobraženja u selu Prilužje u opštini Vučitrn, svedoči jedinstvo srpskog naroda, i da samo tako Srbi mogu da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji. 

Petković, koji je danas prisustvovao svetoj liturgiji u hramu posvećenom prazniku Preobraženja Gospodnjeg, gde je presečen slavski kolač i osveštano i podeljeno preobraženjsko grožđe, naglasio je da će se Vlada Srbije i njen predsednik Aleksandar Vučić i u narednom periodu još više i još jače boriti i za "naš Vučitrn i za sve naše srpske sredine na Kosovu i Metohiji". 

"Danas to jedinstvo svedočimo ovde, ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša crkva. Samo ujedinjeni i složni možemo da opstanemo i ostanemo ovde na KiM", rekao je Petković. 

Pred nekoliko stotina vernika okupljenih ispred hrama u Prilužju, Petković je preneo i pozdrave predsednika Vučića za koga je naveo da čini sve da odbrani srske nacionalne interese na KiM.

"Ovde smo da pomognemo i da se još više borimo i za opštinu Vučitrn, za naše institucije, za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM preko Vlade Srbije zaista ne samo pokreće, nego i finansira, ali i završava", rekao je Petković.

Poručio je da su samo zajedno i crkva i država Srbija i Srpska lista garant opstanka i ostanka Srba na KiM. 

"Ovde sam sa vama dokle god treba, jer smo uz našu crkvu. Samo tako zajedno i crkva i država i Srpska lista jesu garant našeg opstanka i ostanka. Kada bi mogli i Sitnica i Lab koji ovde protiču da govore, oni bi progovorili o slavnoj srpskoj istoriji, ali ima i mnogo drugih svedočanstava, poput raznih turskih deftera i drugih zapisa koji jasno govore da su ovde u 14. veku Srbi odavno živeli i da je od 14. i 15. veka baš na teritoriji Vučitrn bilo 52 crkve i manastira", rekao je Petković. 

To, naglašava, jasno govori o našem postojanju.

"Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta i to ćemo mi i da učinimo kao Vlada Srbije i presednik Vučić. Pre neki dan je predsednik Vučić jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti pogrom, niti Oluja. Zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija, a mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku. Živela Srbija", zaključio je Petković.   

Mali Mrav
20. Avgust 2021.
Serbien u Republici Kosovo mogu samo da opstanu ako Srbija svhvati na Ratno doba iz 90th je prošlo. Srbi se moraju integrirati u Kosovskom Društvu. Suživot nema Alternativu.