Petković: Radićemo na razvoju opštine Parteš, najveći problem nezaposlenost

Dragan Petković, Parteš
Izvor: Jedinstvo

Predsednik opštine Parteš Dragan Petković rekao je da će ta lokalna samouprava nastaviti da radi na razvoju opštine, kako bi se podigao kvalitet života svih stanovnika.

On je u razgovoru za "Jedinstvo" najavio da će nastaviti sa sređivanjem lokalne infrastrukture, prvenstveno putne mreže, ali i u drugim oblastima života i rada na teritoriji sva tri sela - Parteša, Pasjana i Donje Budrige, koja čine opštinu.

Prema njegovim rečima nedavno je obavljeno sređivanje prilaznih puteva obradivim površinama, a sa tim poslom nastaviće da se radi i u narednom periodu.

"Rešavaćemo probleme sa vodovodom i kanalizacijom, takođe gde ima potrebe za tim, ali i svim ostalim što ulazi u domen lokalne infrastrukture", rekao je Petković. 

Кako je dodao, nedavno je opština Parteš, srećivala Dom kulture u selu Pasjanu i on je osposobljen za realizaciju kulturno-umetničkih aktivnosti. 

U planu je, ističe, da se uz pomoć donatora reši problem ambulante u selu Donja Budriga koja je u veoma lošem stanju, pre svega uz pomoć jašpanske vlade koja je spremna da uloži oko 80.000 evra.

Samo u toku ove godine je uz pomoć fondova iz Evropske unije, obezbeđeno oko 310.000 evra za organizovanje podrške ljudima koji se bave malim biznisima, kao i onima koji žele da započnu mali biznis, rekao je Petković.

"Organizovani su kursevi za kuvare, vodoinstalatere i krojače. Oni još traju i polaznici koji dobijaju po 250 evra, na kraju tih kurseva dobiće odgovarajuće sertifikate i biće osposobljeni za pomenuta zanimanja. Ljudi koji već imaju neki mali biznis dobili su od 2.000 do 10.000 evra na ime unapređenja posla, a početnicima su obezbeđena sredstva u visini od 5.000 do 10.000 evra iz sredstava koja smo dobili", rekao je Petković.

Petković kaže i da je opštinski budžet za opštinu Parteš za ovu godinu na nivou prošlogodišnjeg i iznosi oko 1,2 miliona evra, od čega 90 odsto ide za plate zaposlenih, dok je oko 100.000 predviđeno za investicije. 

Kako kaže, najveći problem u opštini Parteš je visoka stopa nezaposlenosti, pre svega mladih, što dovodi do migracija.

"Jedan od prioriteta u našem radu biće da stvorimo potencijale za ostanak i opstanak našeg stanovništva. Pomenuti kursevi i finansijska podrška išli su u tom pravcu. Inače, ubuduće ćemo uz ostalo akcenat dati na osavremenjavanju poljoprivredne proizvodnje, jer je ulaganje u ovaj segment značajno, a sobzirom na veličinu poljoprivrednog zemljišta koje imamo na našoj teritoriji kao i na dugu poljoprivrednu tradiciju na ovim prostorima", rekao je Petković.