Petronić: Ni posle 24 godine od bombardovanja niko ne oseća boljitak na Kosovu

Veroljub Petronić
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za bezbednost Veroljub Petronić iz Severne Mitrovice, govoreći o početku bombardovanja SR Jugoslavije i posledicama rata, kaže za Kosovo onlajn da se još polemiše o tome da li je bombardovanje moglo da bude izbegnuto i da ni nakon 24 godine na Kosovu niko ne oseća boljitak. Najveća krivica za to je, kaže, na međunarodnoj zajednici.

Petronić smatra da posledice bombardovanja SR Jugoslavije i sve ono što se narednih godina i decenija događalo nije donelo boljitak narodima koji žive na Kosovu, a nerešen status, kaže, najbolje govori o pogrešnoj politici i nerazumevanju međunacionalnih problema žitelja Kosova.

"Težak datum svakako u istoriji srpskog naroda, pre skoro četvrt veka nismo nismo ni verovali da može doći do NATO agresije na SR Jugoslaviju. Verovatno da se moglo izbeći pametnijom politikom, ali, kako se kaže, „posle bitke svi generali su pametni“. Sa ove tačke gledišta, istorijski posmatrano, svakako je moglo da se izbegne razaranje zemlje, u kojoj je šteta bila veća od 100 milijardi dolara“, kaže Petronić.

On napominje da ni nakon 24 godine od NATO agresije, na Kosovu niko ne oseća boljitak, a da su toga svesni i međunarodni predstavnici.

„Niti su Srbi dobili, niti su Albanci osetili boljitak. Obe strane su izgubile. Niti su Albanci dobili zaokruženu nezavisnost, niti su dobili zrele institucije koje mogu da rešavaju probleme kao što rešavaju ostale evropske zemlje. Srbi su izgubili indetitet na neki način, teritorijalni integritet, imamo privremeno okupiranu teritoriju po Rezoluciji 1244 koja je i dalje na snazi. Čak ni Evropska unija nije dobila ništa, jer posle 24 godine jedan problem Evrope stoji nerešen. Četvrt veka su neuspešni ili nesposobni da reše i tako jedan mali problem kao što je Kosovo, u odnosu na ostale svetske probleme“, smatra Petronić.

Iako su se mnoge administracije i zvaničnici menjali na najznačajnim funkcijama na Kosovu, prema mišljenju Petronića, svako od njih snosi odgovornost i sa sobom je odneo krivicu jer se na Kosovu nije desilo ništa što bi ublažilo netrpeljivost među narodima.

„Na međunarodnoj zajednici je najveća krivica. Da se podsetimo UNMIK administracije, Kušnera, Holkerija, Petersena i mnogih drugih administratora, statusi pre standarda, statusi zajedno, pa sve te razne kombinatorike i raznih igranja, rešavanja stanja na Kosovu, koja nisu urodila plodom jer mi dan danas imamo nerešene probleme. Što se tiče Euleksa, takodje, od 2018. oni su preneli nadležnost na kosovske institucije koje su nesposobne da reše probleme. Kfor je imao drugi zadatak, da obezbedi nesmetan povratak 250.000 prognanih sa Kosova i Metohije, i da obezbedi njihovo sigurno okruženje. Kfor je izašao iz svog mandata, redukovali su broj (pripadnika) jer je za njih operacija „Milosrdni anđeo“ u završnoj fazi. Jednim delom su za to krive i prethodne vlasti u Beogradu, setimo se Čovića i Demokratske stranke Srbije unazad 24 godine. Nedovoljno promućurnom politikom su zapostavljeni neki srpski nacionalni interesi, nakon 24 godine smo danas tu gde jesmo“, kaže Petronić.

Dodaje da posledice rata i posleratnog vremena nikada neće moći da se izbrišu, a materijalno saniranje koje se ni do dana današnjeg nije sprovelo najbolje ilustruje promašenu politiku koja je na sve načine pokušala da opravda akciju međunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji.

„U samo prvih šest meseci nakon 1999-te godine uništeno je 78 crkava na Kosovu i Metohiji, 21 u zoni odgovornosti SAD i Italije,19 u zoni Nemačke, 10 u zoni Velike Britanije i devet u zoni Francuske. I da napomenemo martovski pogrom 2004. godine u kome je više od 35 manastira i crkava uništeno i više od 4.500 ljudi proterano. Mnogo je nerešenih ubistava, mnogo je nestalih. Nisu samo Srbi imali gubitke od bombardovanja, bilo je mnogo albanskih žrtava. Država Srbija i dan danas ne zna tačan i precizan podatak, govori se o 1.500 do 2.500 poginulih i 6.000 ranjenih, ali je i albanska strana takođe imala u dva navrata žrtve, kada su gađane kolone izbeglica. „Milosrdni anđeo“ nije bio dobar ni za nas ni za njih. Najgore je živeti u laži, a u ove 24 godine, kosovske institucije su i dalje nezadovoljne jer su im vezane ruke od strane Zapada, jer im ne daju ono što su im obećali, i za šta su dali velike novce“, zaključio je Petronić.