Planinarski klub “Kopaonik” iz Leposavića neguje tradiciju dugu dve i po decenije

Planinari Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Tradicija duga više od dve i po decenije, bezbroj akcija i nebrojano mnogo osvojenih vrhova, putovanja, druženja, zdrave misli. Sve su ovo sinonimi za planinarsko društvo “Kopaonik” iz Leposavića.

Društvo je osnovano 1996. godine, na predlog entuzijasta sa ovih prostora i uz pomoć Radoljuba Kneževića iz Gornjeg Milanovca. Danas broji preko 50 članova, na šta je klub jako ponosan, kaže za Kosovo onlajn Branko Lazović predsednik planinarskog društva.

„Planinarske akcije koje klub organizuje na prostorima Kosova i Metohije su tradicionalne i traju više od 15 godina, gde dolaze planinari iz cele Srbije kao i Balkana. Mogu reći da smo takođe ponosni na planinarsku akciju koja je u našoj organizaciji  a koja se odvija na Kajmakčalanu, na prostorima Makedonije, stazama naših predaka, koji su učestvovali na raznim frontovima u prvom svetskom ratu“, kaže Branko.

Obišli su sve planinske vrhove u regionu, organizovali veliki broj pešačkih tura širom zemlje, učestvovali u mnogim akcijama. Od svega im je kaže Lazović najteže pala zabrana okupljanja u vreme pandemije.

„Što se tiče organizacije u ovim vremenima, kada nas je pandemija korone sputavala u svim sferama života, bilo je teško, zabranjena su bila okupljanja, druženja. Odlazili smo u planinu u manjim grupama. U poslednijih nekoliko meseci virus je počeo da jenjava, dozvoljena su okupljanja i mi smo srećni zbog toga“, kaže Branko.

Bez pomoći države Srbije, opštine Leposavić i Sportsko turističke organizacije kaže ne bi bili u mogućnosti da ostvare sve planirano i jako su zahvalni na toj pomoći. U planu su i neki novi projekti.

“Ponosni smo na pomoć opštine Leposavić, kao i  na Sportsko turističku organizaciju Leposavić koje nam izlaze u susret u vidu finansijske pomoći za troškove organizovanja akcija,kao i usavršavanje  naših članova. Sada je u planu i obezbeđena su sredstva od strane direktora Sportsko turističke organizacije Marka Radosavljevića,da se obeleži i označi nekoliko planinarskih staza u okolini Leposavića konkretno na Kamilji koja je naš biser i koju bi svako trebao da vidi i obiđe“, dodaje Lazović.

Entuzijazam mladih je kaže Branko iz godine u godinu sve veći i sada njihov klub može da se pohvali mladim članovima koji su, amaterskim učestvovanjem u akcijama, zavoleli prirodu.

„Mladi naraštaji, odnosno školska deca su slabo zainteresovana, međutim, mogu da se pohvalim da u klubu imamo dosta studenata kao i dosta članova izmedju 25  i 30 godina koji su se učlanili u poslednje dve godine“, zaključio je predsednik planinarskog društva Leposavić.