Počeo ramazanski post, vernici se uzdržavaju od jela i pića, ružnih misli i dela

Ramazan - Mesec posta
Izvor: RTK

Prvi je dan meseca posta Ramazana. Muslimanski vernici se od zore do mraka uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, ružnih misli i dela. Mesec Ramazan je mesec praštanja, moralnog pročišćenja, druženja i solidarnosti. Muftija Mevludin Dudić, predsednik Islamske zajednice u Srbiji naveo je da svaki Musliman je tokom posta pozvan da čini dobra dela, prenosi RTS.

Kažu da je Ramazan najdraži gost, pa se vernici trude da mu se što više posvete. Hadžinica Sanija Nicević posti od malena, a danas ima 70 godina.

"Za Ramazan mora da je čista kuća, čisto mesto gde se klanja, čista garderoba, sve mora da je čisto. Uči se kelimetehvid, uči se hatme i kad se završi hatme, tad se pravi iftar. Pozove se familija, komšiluk, nekoliko kuća, familija moja, muževljeva, snahina, uglavnom po 4-5 sofri spremimo. Komšije koje nemaju, da se podijeli", kaže Nicević.

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. Jedan je od pet stubova Islama. Smatra se da je u 27. noći Ramazana počela objava svete knjige Kurana.

Muftija Mevludin Dudić, predsednik Islamske zajednice u Srbiji kaže da je svaki Musliman tokom Ramazana pozvaniji na činjenje dobrih dela.

"Pravi post u mjesecu Ramazanu je taj ako budemo čitavim bićem zanijetili. Ako budemo samo postili sustežući se od jela i pića, onda je to gladovanje. Mi smo kao zajednica organizirali i omogućili da vjernici svakodnevno u našim džamijama mogu pratiti mukabele. Mukabela znači slušanje i učenje Kurana. Svaki musliman je tokom meseca Ramazana pozvaniji na činjenje dobrih djela, odnosno udeljivanje sadake", objašnjava Dudić.

Početak Ramazana određuje se prema lunarnom kalendaru, tako da se svake godine pomera za deset dana u napred.