Počeo sezonski grip, vakcinacija u novembru

vakcinacija
Izvor: TV Most

Simptomi sezonskog gripa, koji je počeo prve nedelje oktobra, slični su simptomima kovida-19 i otežavaju dijagnostiku, kaže doktorka Drita Gaši-Pećani, i dodaje da je u slučajevima kada postoje sumnje potrebno testiranje na kovid-19, javlja Koha.

Iako je prema Pećani oktobar mesec kada bi trebalo da započne vakcinacija protiv sezonskog gripa, posebno  ugroženih starijih grupa, osoba sa hroničnim bolestima, trudnica i dece starije od pet godina, ona još uvek nije počela.

"Vakcinacija počinje u oktobru, jer imunitet započinje posle dve nedelje. Prošle godine je kasnila vakcinacija ali sada bi trebalo preporučiti da vakcine dobiju ljudi koji pate od hroničnih bolesti i trudnice, kao i deca starija od pet godina“, rekla je Pećani.

Iako iz Ministarstva zdravlja navode da je do sada obezbeđeno preko 160.000 vakcina protiv sezonskog gripa, vakcinacija može početi tek u novembru.

"Ministarstvo zdravlja putem UNICEF-a nabavilo je 160.500 vakcina protiv sezonskog gripa, koje će krajem oktobra biti transportovane na Kosovo, a vakcinacija će početi u novembru. Po dolasku ova vakcina će se distribuirati jedinicama za vakcinaciju i vakcinacija će početi za grupe za koje se smatraju rizičnim. Ideja je da vakcinacijom bude obuhvaćen mnogo veći broj građana nego prošle godine zbog cirkulacije virusa kovid-19 “, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Početkom septembra otkazana je isporuka oko 400.000 vakcina protiv sezonskog gripa nakon što nije izabran operater za isporuku ovih vakcina.

Prekoračenje cene, višestruko više od onoga što je predviđalo Ministarstvo zdravlja, bio je razlog za odustajanje od tendera.