Ministarstvo zdravlja kupilo 165.000 vakcina protiv sezonskog gripa

Vakcinacija
Izvor: RTV Kim

U vreme pandemije koronavirusa zdravstveni radnici i građani su zabrinuti jer se približava sezonski grip, a Ministarstvo zdravlja poručuje da nema razloga za paniku i da je obezbeđeno 165.000 vakcina protiv gripa koje će biti dostupne već u oktobru, prenosi Gazeta Ekspres.

"Simptomi su vrlo slični, počela je panika i kod pacijenata i kod medicinskog osoblja, promene su vrlo male, možda i veći umor, a pojava simptoma je mnogo brža kod kovida nego kod sezonskog gripa. Jedini spas je vakcinacija", rekla je dr Drita Pekani.

Ona je istakla da su za riziku od sezonskog gripa najviše izložena deca, i da se simptomi kovida -19 razlikuju od simptoma gripa jer su ozbiljniji.

"Riziku od sezonskog gripa su izložena deca mlađa od 5 godina, starije osobe, trudnice i pacijenti koji imaju hronične bolesti, posebno respiratorne, dijabetes, kardiovaskularne bolesti", rekla je Pekani.

Ministarstvo zdravlja je početkom avgusta raspisalo tender za nabavku oko 400.000 vakcina za sezonski grip, ali tender je otkazan zbog prekoračenja cene. Sada postupak tendera tretiraju nadležna tela, a iz Ministarstva zdravlja  kažu da je obezbeđeno 160.000 vakcina, prenosi Telegrafi.

Iz budžeta Ministarstva zdravlja do sada je kupljeno 165.000 sezonskih vakcina protiv gripa, koje će početi da se distribuiraju u oktobru rizičnim grupama (hronični bolesnici, starije osobe i trudnice),  a ostalih oko 350.000 vakcina biće kupljeno kasnije.

Ministarstvo zdravlja je otkazalo tender, jer je kompanija koja je ponudila cenu višestruko veća od predviđene i veća od cena ponuđenih prethodnih godina.

Građanima se sugeriše da se brinu o svom zdravlju i da se pridržavaju propisanih mera; da nose masku, održavaju distancu i ličnu higijenu.