Polaganjem venaca za nastradale u Zvečanu obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Zvečan - polaganje venaca 24. mart 2023
Izvor: Kosovo Online

Polaganjem venaca na spomenik nastradalim građanima Zvečana, koji su ubijeni u periodu od 1998. do 2001. godine, obeležen je dan kada je počelo bombardovanje SR Jugoslavije.

Građani Zvečana i članovi porodica nastradalih položili su vence i odali poštu nastradalima. Tokom napada OVK i od posledica NATO bombardovanja 13 građana te opštine postradalo je tokom trogodišnjeg perioda.

Momčilo Gvozdić, predstavnik opštine Zvečan, podsetio je da je NATO SR Jugoslaviju bombardovao svom silom 78 dana, sa različitim bombama, čak i osiromašenim uranijumom. Za to vreme, ukazao je, poginulo je 2.500 civila, 89-oro dece, 1.031 vojnik, a ranjeno je 6.000 civila, 2.700 dece, 5.173 vojnika, dok se 25 osoba i danas vodi kao nestalo.

"Da bi učinili taj strašni zločin upotrebili su veliku količinu naoružanja i bačena je velika količina bombi, između ostalog, 420.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi. Sa teritorije opštine Zvečan stradalo je 13-oro ljudi što je veliki broj za našu malu opštinu. Za porodice koje su izgubile svoje najbliže to je nenadoknadiv gubitak. Obaveza je naša da se nikada ne zaborave jer su stradali samo zato što su Srbi i što su branili svoju zemlju", kazao je Gvozdić.

Naglasio je da su moćnici počinili "veliki zločin prema našoj maloj zemlji u kojoj živi, kako kaže, ponosan narod, koji ne kleči i ne moli".

"Zato ne znam da li ćemo moći da im oprostimo, ali zaboraviti nikada nećemo. Sa ponosom moramo da se sećamo svih naših stradalih ljudi, njihovih herojskih dela jer su oni za slobodu naše zemlje dali ono najvrednije što su imali - svoje živote", poručio je Gvozdić.