Policijski čas i dalje na snazi, uz određene izuzetke

Policijski čas u Prištini
Izvor: Reporteri.net

Prema današnjoj odluci Vlade Kosova, slučajevi hitne prirode isključeni su iz mere za suzbijanje pandemije o ograničenju kretanja koja je na snazi od 22 do 5 časova ujutru, prenosi Kosovo pres.

U hitne slučajeve spadaju traženje lekarske pomoći, kupovina lekova, pružanje nege ili medicinske pomoći, izbegavanja rizika od povreda, kretanje zdravstvenog osoblja i osoblja obezbeđenja, radnici koji izvode javne radove ili usluge, osoblje u noćnim smenama ekonomskih operatera koji osiguravaju funkcionisanje lanca snabdevanja (uključujući transport robe i usluga), ali pod uslovom da im je izdata posebna dozvola iz sistema Elektronske razmene podataka(EDI) Poreske uprave Kosova.

Iz ove mere isključena su lica koja dostave dokaze da putuju avio-prevozom u vreme policijskog časa, osobe koje poseduju posebnu privremenu dozvola Centra za hitne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih neophodnih poslova u vreme policijskog časa.

Poslodavci su dužni da obezbede da zaposleni putuju ili dolaze i vraćaju se sa posla u vreme van ograničenja kretanja.

Operativni centar za hitne slučajeve Ministarstva unutrašnjih poslova može izdati posebnu dozvolu za lica koja pruže dovoljno dokaza o potrebi privremenog produženja ograničenja saobraćaja, navedeno je u odluci Vlade.