Položen kamen temeljac za vrtić u Goraždevcu

Goraždevac - Polaganje kamena temeljca za vrtić
Izvor: Kancelarija za KiM

Pomoćnica direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Srbije Jelena Stojković položila je danas kamen temeljac za novi vrtić u Goraždevcu, zajedno sa episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem i predsednikom Privremenog organa opštine Peć Milošem Dimitrijevićem. 

"Ova predškolska ustanova koja se gradi na crkvenoj zemlji prostiraće se na površini od 460 metara kvadratnih i moći će da primi 60 mališana. Njen završetak očekuje se na proleće sledeće godine. Vrtić će imati dve smeštajne jedinice - za jaslenu grupu i grupu dece od dve do sedam godina. Radove finansira Vlada Republike Srbije preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju, a ukupna vrednost projekta iznosi 36 miliona dinara", navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM. 

Stojković je istakla da je Goraždevac dugo čekao na jedan ovakav objekat i da ga zaslužuje.

"Čestitam predsedniku, preosvećenom vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije običan kamen temeljac, danas smo uz blagoslov vladike položili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, podmladak", rekla je Stojković.

U saopštenju se ističe da osim škole, u kojoj se izvodi pripremni predškolski program, ne postoje drugi objekti koji bi zadovoljili potrebe sve većeg broja stanovnika i sve većeg broja dece.

Vladika Teodosije istakao je da se eparhija "zajedno sa svojom državom trudi da doprinese opstanku i životu na Кosovu i Metohiji".

"Obnavljamo crkve, obnavljamo domove, evo danas ovde je postavljen kamen temeljac za obdanište, za najmlađe. To je znak da će se deca ovde rađati, da će se ovo selo obnavljati i da ćemo u budućnosti biti ono što smo i sada i što smo i bili", rekao je episkop Teodosije. 

Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević naglasio je da se "mora podržati opstanak na Kosovu i Metohiji".

"Imati crkvu i državu Srbiju uz sebe je veliki blagoslov i naš narod koji živi ovde trebalo bi da bude svestan koliko je to važno za našu dalju borbu i život svih nas", rekao je Dimitrijević.