Poplave na Kosovu: vanredno stanje u Mitrovici i Srbici, oko 60 kuća sela Pakaštice kod Podujeva blokirano

Poplave
Izvor: Kosovo Online

Zbog poplava, izazvanih obilnim padavinama, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova proglasilo je večeras vanrednu situaciju u Kosovskoj Mitrovici i Srbici.

Visok vodostaj lokalnih reka i kanala naneo je štetu putnoj infrastrukturu i poljoprivredi, a voda je u okolini Podujeva na pojedinim mestima prodrla i u dvorišta kuća.

Direktor javnih službi u opštini Podujevo Baheri Seljimi naveo je da su poplavama najviše pogodjena sela Pakaštica, Perani, Letanci, Bajčina, Obranča i deo grada, prenosi Koha.

Dodao je da je ovo četvrti put da su se poplave dogodile u opštini Podujevo.

Usled poplava u opštinama Mitrovica i Srbica proglašena je vanredna situacija, i formirani su i štabove za vanredne situacije koji su od jutros na terenu.

Iz Opštine Mitrovica su putem Fejsbuka saopštili su da je aktiviran Urgentni operativni centar za upravljanje i praćenje situacije izazvane kišom.

"Urgentni operativni centar održao je i vanredni sastanak na kome se razgovaralo o trenutnoj situaciji sa kojom se grad Mitrovica suočava, kao posledica padavina. Sastanak je otvorio načelnik opštine Bedri Hamza, koji je, nakon što je obavestio prisutne o trenutnoj situaciji u Mitrovici, proglasio vanrednu situaciju, zbog jake kiše", navedeno je u saopštenju.

I opština Srbica se suočava sa istom situacijom.

Službenici ove opštine su rekli da je najteža situacija u delu centra, u delu Kline, Lauše, Kladernice i Turićevca, kao i da je materijalna šteta velika.

Oko 12 porodica u selu Dreje u Istoku čeka na evakuaciju jer su zarobljene, a ekipe Hitne pomoći opštine i vatrogasci nisu uspeli da pridju do tih kuća.

Direktor Hitne pomoći u Opštini Istok Dževat Demaj rekao je da se čeka pomoć Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Blokirani su od 12 časova, imamo 12 porodica zarobljenih unutar sela, dva ulaza u selo su blokirana, saradjivali smo  sa vatrogasnom jedinicom ali nismo imali priliku da se probijemo. Sada su kosovske bezbednosne snage došle ovde i razmatramo kako da dodjemo do tih kuća“, rekao je Demaj.

Demaj je rekao da je kontaktirao zarobljene porodice i da su mu rekli da su dobro, samo čekaju da budu evakuisani.

Poplave su i u Prištini, zamenik ministra za infrastrukturu Hisen Durmiši saopštio je da je oštećen most na putu Priština-Gnjilane, tačnije na jezeru Badoci, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se navodi u saopštenju, ekipe pokušavaju da saniraju štetu, a ministar je uputio apel gradjanima da budu oprezni prilikom obilaska ovog puta.

“Na putu Priština – Gnjilane oštećen je most preko jezera Badovci. Ekipe se trude da to poprave što pre. Molimo sve koji posećuju ovaj put da se kreću sa povećanim oprezom“, napisao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je usled obilnih padavina koje su počele u jutarnjim časovima u regionu Mitrovice i Peći došlo do porasta vodostaja na rekama i brzih poplava.

Uprava za vanredne situacije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova u koordinaciji sa IHMK-om je preduzela sve neophodne mere podizanjem stepena pripravnosti u svim opštinama u toj regiji.

Iz MUP-a kažu da su mobilisalli sve svoje kapacitete, uključujući i Vatrogasne jedinicame, kao i Kosovsku policiju, koji će građanima biti na usluzi 24 sata.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u komunikaciji i koordinaciji sa svim ostalim ministarstvima, kako bi se situacija olakšala.

"Apelujemo na građane koji žive u područjima gde su poplave da budu posebno oprezni i komuniciraju sa nadležnim organima da im priteknu u pomoć. U svim opštinama Kosova aktivirani su hitni operativni centri i za sve hitne slučajeve treba da se jave na broj hitne pomoći 112", poručuju iz MUP-a.