Porodica Džafera Deve traži izvinjenje i razmatra tužbu protiv ambasadora Jorna Rodea

Jorn Rode
Izvor: Reporteri

Porodica Džafera Deve traži javno izvinjenje od nemačkog ambasadora na Kosovu zbog njegove objave na Tviteru, u kojoj je izrazio zabrinutost zbog planova renoviranja kuće Deve, poznatog nacističkog saradnika i prvaka zloglasne SS Skenderbeg divizije, prenosi Radio Kim.

Ukoliko ambasador to ne učini, porodica traži sastanak sa njim na kojem bi ambasador imao priliku da iznese dokaze o učešću Deve u Holokaustu.  

U međuvremenu, porodica će sa ovim slučajem upoznati svog advokata sa kojim će zajedno razmotriti pravnu mogućnost eventualne tužbe protiv ambasadora, navodi se u otvorenom pismu.

"U ime porodice Deva, inicijalnog saveta za povratak posmrtnih ostatataka Džafera Deve na Kosovo i svih Albanaca koji su okrenuli pogled i srca ka Evropi", potomak Valjdet Deva zatražio je danas od ambasadora Nemačke na Kosovu Jorna Rodea izvinjenje zbog njegove objave na Tviteru.

"Veoma sam zabrinut zbog planova za renoviranje kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika/protagoniste zloglasne SS Skenderbeg divizije. Nema pranja i zataškavanja istorije! Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", naveo je u ponedeljak Rode.

U otvorenom pismu, Valjdet Deva ističe da je Rode izneo "veoma uvredljivu, krajnje klevetničku izjavu, izjavu koja je šokirala porodicu i potomke Džafera Deve, ali još više ogromnu većinu albanskog naroda na Kosovu i šire". Dodaje da je na "ovu izjavu uticala treća strana, a to bi mogla biti susedna država Kosova". Ambasadoru je poručeno da je prvo "morao pročitati, istražiti, i onda se izjasniti". Od njega se traži da se "ponaša kao da je nekog uvredio u Nemačkoj ili Skandinaviji".

"Tražimo javno izvinjenje bez odlaganja i oklevanja, g. Rode. Znam da će vam izvinjenje biti izuzetno teško, ali zapamtite da samo oni koji su bez greha mogu da bace kamen", stoji u otvorenom pismu.

"U slučaju da ne iznesete javno izvinjenje, tražimo sastanak sa vama, gde ćete tokom ovog sastanka imati priliku da nam iznesete svoje dokaze u vezi sa navodnim učešćem Džafera Deve u Holokaustu", poručuju.

Valjdet Deva dodaje da će kao "član porodice i oštećeni upoznati svog advokata, jevrejskog porekla" sa ovim slučajem i da će "zajedno razmotriti pravnu mogućnost eventualne tužbe" protiv Rodea. Navodi da je nemačkom ambasadoru poslata i "kopija ovog pisma na nemačkom jeziku, kako bi bolje razumeo i izbegao pogrešna tumačenja treće strane sa kojom sarađuje".