Pošta Kosova ne isporučuje pošiljke na severu, sud traži pomoć od policije

Posta Kosova
Izvor: Gazeta Express

U Osnovnom sudu u Mitrovici, gde se situacija pogoršala nakon ostavki srpskih tužilaca, sudija, policajaca, na desetine ročišta u poslednja četiri meseca je odloženo jer dokumenti nisu dostavljeni strankama na severu Kosova, navodi Koha.

Kako je iz Osnovnog suda rečeno za Kohu, pozivi za ročišta nisu dostavljeni određnim licima, zbog nemogućnosti da se pronađe tačna adresa.

Sud je zatražio i pomoć policije, kako bi dostavili poziv za ročište.

„Sa ovim problemom se najviše suočava Osnovni sud u Mitrovici, sa istim pritužbama i zabrinutostima od 7. novembra. To su okolnosti koje nam predstavljaju ozbiljne poteškoće u suočavanju sa predmetima. Obaveštavamo vas da smo u poslednje vreme imali nekoliko otpremnica koje su nadležni službenici Pošte prosledili na adrese koje je odredio sud. Što se tiče mogućnosti rešavanja problema preko policije, isprobali smo i ovu alternativu. Ali mogućnosti su male. Policija nije u mogućnosti da se nosi sa sudskim pozivima na terenu za severni deo. Policija postupa po nalozima suda na graničnim prelazima u odnosu na okrivljene u postupku”, navodi se u odgovoru Osnovnog suda.

Iz Pošte za Kohu kažu da su ralozi za neisporuku barikade koje su postavljene prošle godine, neprihvatanje pošiljki od strane stranaka i zabrinutost za bezbednost poštara iz srpske zajednice.

Međutim, problemi nisu otklonjeni ni nakon uklanjanja barikada, ukazuje Koga.

Poslednje ročište koje je zbog toga otkazano je građansko od 16. marta. Dokumenti suda u Mitrovici vraćeni su uz obrazloženje da „adresa nije pronađena” i zbog „situacije”.