Potpisana "Tiranska deklaracija", Kosovo teži da bude ravnopravno sa ostalim zemljama u regionu

Ministarka Rozeta Hajdari na sastanku gde je potpisana Tiranska deklaracija
Izvor: Ekonomia onlajn

Ministri i predstavnici šest zemalja Zapadnog Balkana potpisali su danas na regionalnoj konferenciji održanoj u Tirani, "Tiransku deklaraciju" za podršku oporavku i rastu turizma u regionu čime je označena finalizacija "Projekta za promociju i razvoj Saveta za regionalnu saradnju (RCC), koji finansira Evropska unija, prenosi Ekonomija Onlajn.

Prema rečima organizatora, „Tiranska deklaracija“ vidi turizam kao ključni sektor za regionalni ekonomski oporavak, omogućava koordinaciju ponovnog otvaranja i kontinuirani rad lanca snabdevanja turističkih usluga i olakšava sigurno putovanje, sa ciljem da Zapadni Balkan učini važnom turističkom destinacijom.

Zamenik šefa Jedinice za saradnju i regionalne programe Zapadnog Balkana Alesandra Viezer rekla je na internet konferenciji da EU vidi Balkan kao važnog partnera.

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari je rekla da “ako se Kosovo ne smatra ravnopravnim partnerom sa drugim zemljama u regionu, regionalne inicijative ne mogu uspeti.“