Hajdari: Razvoj turizma Kosova se zasniva na prirodnim resursima i kulturnom nasleđu

Rozeta Hajdari
Izvor: Economia online

Ministarka industrije preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari je na virtuelnoj regionalnoj konferenciji „Turizam kao ključ održivog razvoja“ razgovarala o turističkoj punudi Kosova sa ministrima turizma iz šest zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Ekonomija Onlajn.

Konferenciji u organizaciji Kancelarije za regionalnu saradnju su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Svetske turističke organizacije i regionalni stručnjaci iz oblasti turizma. Cilj konferencije je postizanje sporazuma o deklaraciji iz Tirane, zajedničkim regionalnim protokolima za podršku održivom turizmu  i potrebi za razvojem zajedničke ponude zemalja Zapadnog Balkana nakon pandemije koronavirusa.

Hajdari je na sastanku istakla da Kosovo razvoj svog turističkog sektora zasniva na prirodnim resursima i kulturnom nasleđu.

„Kriza tokom pandemije pokazuje drastičan pad broja poseta u našoj regiji. Statistike pokazuju da su Kosovo i region pretrpeli drastične gubitke od oko 70% odsto manje inostranih posetilaca. Moramo raditi na uklanjanju prepreka koje štete regionu. Naši turisti treba da slobodno putuju i apelujemo na ukidanje prekogranične takse za autobuse. Zapadni Balkan je destinacija od interesa za milione turista i zajedničkim akcijama, merama i protokolima možemo da privučemo međunarodna ulaganja u razvoj turizma koja podržavaju stvaranje poslova sa dugoročnim ekonomskim uticajem“, naglasila je Hajdari.

Miodrag iz Peći
08. April 2021.
Prirodne lepote 'ajde de. Ali koje kulturno (istorijsko) nadleđe imate. Jel' da pokazujete porušene i popaljene manastire i crkve koje su vaših ruku delo. Zar da razvijate verski turizam sa povratnicima iz ISIS u drevne manastire SPC ko velim ono što su radili u Siriji da nastave na KiM.
Istina
08. April 2021.
Miodrag je sve reko!Albanci na KiM nemaju ništa svoje!Kažu da su naslednici Ilira a nemaju nikakvo obeležje ni dokaz!Turci su ih u 13 veku naselili na planinama današnje Albanije i bavili su se stočarstvom.Kažu Skender-beg je njihov ,od oca i majke koji su bili Srbi,Dečani su njihovi itd. da ne nabrajam dalje.Jedino što znaju to je da prisvajaju tuđe junake , događaje i istoriju.