Potrošačke cene na Kosovu veće za 7,5 odsto u odnosu na prošlu godinu

Visoke cene za siromašnu potrošačku korpu
Izvor: Zeri

Kosovska agencija za statistiku (KAS) saopštila je da je indeks potrošačkih cena u februaru veći za 7,5 odsto u odnosu na februar 2021. godine, dok je za 1,1 odsto veći u odnosu na januar ove godine, prenosi Koha.

Prema KAS-u, povećanje cena primećeno je kod proizvoda kao što su hleb i žitarice, meso, mleko, sir, jaja, ulje, voće, povrće...

Kako se navodi, cene u ovom periodu, gledano po podgrupama, su povećane - hleb i žitarice za 15,7 odsto, meso za 8,6 odsto, mleko, sir i jaja za 11,1 odsto, jestiva ulja i masti za 32,1 odsto, povrće za 13,8 odsto, šećer, džem, med, čokolada i kolači za 11,3 odsto, razni prehrambeni proizvodi, sosevi, začini, so, hrana za bebe za 6,5 odsto, kafa, čaj i kakao za 12,5 odsto, voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća za 3,9 odsto, duvan za 4,7 odsto, održavanje i uređenje naselja za 4,1 odsto, električna energija za 12,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Kod istih proizvoda primećuju se čak i razlike u cenama između februara i januara ove godine u rasponu od 0,8 odsto za hleb i žitarice do goriva gde su cene više i za 5,5 odsto.