Grdžaljiu: Ukrajinski sukob uticaće na dodatno povećanje cena na Kosovu

grdžaliju

Kriza u Ukrajini će uticati na mnoge segmente tržišta, a ukoliko poraste cena nafte onda se očekuje da će doći do povećanja cena i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda, kazao je ekspert za ekonomska pitanja Safet Gerdžaljiu za Radio Kosovo, prenosi RTK.

"Najveća zabrinutost je šta će biti sa sudbinom finansijskih tržišta u svetu, jer je ovo šok i samo u četvrtak smo imali pad kapitala na ovim berzama i do 30 odsto. To je najveća briga koja bi trebalo da nas brine. Postoje kosovske komercijalne banke koje imaju kapital uložen u različite fondove. Deo novca Penzionog fonda je u ovim aktivnim fondovima i sve ovo predstavlja veliku brigu o kojoj treba razmišljati gde da se investira i izračuna rizik, a da u tom pogledu ne nanese štetu građaninu Kosova“, rekao je Grdžaliju.

Poslednjih meseci građani Kosova suočeni su sa poskupljenjem osnovnih proizvoda, kao što su: hleb, meso, mleko, sir, ulje, jaja, voće, povrće...

Takođe, poskupeli su i struja i naftni derivati. Predsednik Kosovskog udruženja naftnih derivata Fadilj Berjani, kazao je za Radio Kosovo da je u petak nafta poskupela za četiri centa.

"Cenu određuju berza i proizvodna organizacija OPEK. Situacija u Ukrajini je podstakla povećanje cena i od toga imamo ekstremno povećanje naftnih derivata. Danas je cena porasla za 4 centa i očekuje se promena od kretanja na berzi. Trenutno imamo 60 dolara, odnosno imamo ekstremno povećanje goriva: dizel je 1, 40 centi, dok je cena benzina 1,42 centa“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo ima rezerve nafte za najmanje naredna dva meseca.

"Ima dovoljno rezervi, tako da građani ne treba da prave paniku“, rekao je on.