Pre 25 godina, na Svetski dan slobode medija, Nato srušio zgradu TV Novi Sad

Televizija Novi Sad 1999
Izvor: RTV

Pre 25 godina, na Svetski dan slobode medija, Nato avijacija razorila je zgradu Televizije Novi Sad koja je svojevremeno bila jedan od najmodernijih televizijskih centara u bivšoj SFRJ.

Kako piše RTV, u kobnoj noći, uništena su oba kompleksa zgrada - onaj podignut u periodu 1973-1975, kao i onaj koji je bio skoro tek useljen.

Zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku je pet puta bila meta projektila. Iako ni u jednom od tih napada nije bilo ljudskih žrtava, učinjena je velika materijalna šteta, a zgrada televizije i veći deo opreme u potpunosti su uništeni.

Od tada, Televizija Novi Sad, sada Radio-televizija Vojvodine, radila je u iznajmljenom prostoru i neadekvatnim uslovima, sve do izgradnje nove zgrade.

Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. godine, a poslednji deo kompleksa od preko 23 hiljade kvadrata useljen je 1996. godine.

Samo tri godine kasnije emitovan je poslednji program iz ove zgrade - skraćena verzija Dnevnika na mađarskom jeziku.

Izgradnja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine počela je 22. novembra 2017. godine, 18 godina posle rušenja.

Novi dom naše televizije podignut je na Mišeluku, na istom mestu gde se nalazila zgrada porušena 3. maja 1999. godine, na dan kada se obeležava Svetski dan medija.