Predstava "Uspomene Sare Bernar" pred publikom u Gračanici

Predstava Uspomene Sare Bernar
Izvor: Kosovo Online

Predstava "Uspomene Sare Bernar" u režiji Staše Koprivice, u kojoj glavnu ulogu igra poznata srpska glumica Tanja Bošković odigrana je večeras u Domu kulture u Gračanici.

Diva filma i teatra Tanja Bošković i Dejan Đonović koji u predstavi igra Žorža Pitua, sekretara Džona Marela, oduševili su publiku u Gračanici koja je sat i po vremena uživala u komadu o legendarnoj francuskojj glumici Sari Bernar, koja govori o smrtnosti ili besmrtnosti.

U uzbudljivoj predstavi, prepliću se u sadašnjem trenutku velika Sara Bernar i njen sekretar Žorž Pitu, koje potpuno različitog karaktera povezuje ljubav prema pozorištu.

Rediteljka Staša Koprivica je, govoreći o ovom komadu, istakla da se strah od sopstvene smrtnosti najlakše pobeđuje tako što se potrudiš da, jednostavno, postaneš besmrtan.

"Sara Bernar još za života osigurala sebi tu božansku poziciju, ali da to joj nije bilo dovoljno. Valja se pripremiti za odlazak u večnost, baš kao i za svaku drugu premijeru predstave. Sara je zamislila da njena izvedba bude veoma potresna tragedija, ali pošto istovremeno mora da se izbori sa svojim prozaičnim i tvrdoglavim sekretarom Žoržom Pituom, nekako je ispalo da su se oboje našli u komediji. I to - komediji karaktera. Dok pratimo apsurdni sukob ova dva tako različita, a jednako uporna karaktera, prisustvujemo priči o jednom kompleksnom, nesavršenom i veoma napornom prijateljstvu. Ali, na kraju krajeva, takva i jesu sva prava prijateljstva. Svaka naša životna uloga vredi“, rekla je Koprivica.

Izvođenje predstave "Uspomene Sare Bernar" organizovali su Dom kulture "Gračanica" i Narodno pozorište "Priština" sa sedištem u Gračanici u okviru Vidovdanskih svečanosti, a publika je posebno uživala u maestralnom izvođenju velike srpske glumice Tanje Bošković.