Dom kulture Gračanica organizuje deveti "Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival"

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

U Domu kulture u Gračanici od 21. do 23. novembra održaće se deveti "Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival" (KMMFF).

Kako se ističe u saopštenju Doma kulture "Gračanica", festival već devetu godinu, pored redovnog bioskopskog repertoara, radi na promociji i jačanju filmske ponude gledaocima na teritoriji Kosova, ali i nudi mogućnost da se na jednom mestu, u okviru tri dana, da presek najznačajnijih filmskih ostvarenja, pre svega domaće, ali i regionalne produkcije, kroz kvalitetan izbor selektora.

"Glavni cilj festivala je jačanje kulturne ponude i podizanje svesti o kulturnom diverzitetu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Za tri dana festivala biće prikazano devet filmova. Publika će moći da pogleda najznačajnija domaća i regionalna ostvarenja: "Što se bore misli moje", "Čuvari formule", "Heroji Halijarda", "Da li ste videli ovu ženu", "Ovuda će proći put", i "3211".

U delu programa posvećenog mladima publiku čeka regionalni hit "Dnevnik Pauline P" reditelja Nevena Hitreca i dva međunarodna naslova - avanturistička komedija "Slučaj Tesla" u režiji Andreja Hadživasileva i "Buntovnica" Šarlote Regan.  

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za utorak, 21. novembar, u 21 čas, kada će na repertoaru biti ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar, film Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje".

Festival će 23. novembra u 21 čas zatvariti još jedan film koji doživljava velike uspehe na svetskim festivalima. Nakon svetske premijere u Lokarnu, gde je ovenčan prestižnom nagradom Varajeti magazina i nagradom Zeleni leopard, zatim uspeha na festivalima u Sarajevu, Sao Paolu i Talinu, novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" stiže i pred publiku devetog "Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala". Scenario je Bjelogrlić pisao sa Vukom Ršumovićem i Ognjenom Sviličićem, a inspirisan je bio romanom "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića.

Festival organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Cena ulaznica za filmove na festivalu je 200 dinara za sve projekcije.