Prihod od "Večeri sa Matijom" uručen školi u Sočanici

Matija Bećković
Izvor: Jakov Simović

Prihod od ulaznica prikupljen od tradicionalne dobrotvorne pesničke večeri „Veče s Matijom”, održane 30. decembra 2021. godine, akademik Matija Bećković danas je zajedno sa Zvezdara teatrom ustupio Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ u Sočanici u opštini Leposavić.

Kako je saopštilo ovo pozorište, Bećković je prihod uručio predstavnicima škole koja ove godine slavi 103. rođendan.

Prava je sreća za pesnika i poeziju da zahvaljujući ljubiteljima poezije i Zvezdara teatru može da pomogne one kojima je to najpotrebnije. Ovog puta je to bila škola na Кosovu koja proslavlja svoju 103. školsku godinu i 103. naraštaj“, rekao je Matija Bećković.

On je istakao da ljubitelji poezije Zvezdara teatar već 25 godina donira novac i da je veliki deo tog novca otišao na Kosovo.

„Možda nije moje da to kažem, ali ovako nešto ne postoji nigde na celom svetu. Već 25 godina ljubitelji poezije Zvezdara teatra daju novac i zajedno postajemo zadužbinari i donatori. Teško je i pobrojati gde je sve novac išao, a ne znam da ima neki čistiji novac od onog koji se daje poeziji. Već nekoliko puta smo donirali Кosovu, Bogosloviji i narodnoj kuhinji a sada povodom 103. rođendana škole dajemo svoj prilog toj 103. generaciji kosovskih junaka. Čovek bi trebalo da se najpre zahvali svim tim nepoznatim ljudima koji su platili za veče poezije i više od uobičajenih predstava u Zvezdari. A meni je čast što sam u prilici da govoreći poeziju mogu i nešto tako plemenito da učinim,“  istakao je Bećković.

Direktor OŠ „Vuk Кaradžić“, Dragan Radovanović zahvalo je na prihodu ustupljenom ovoj školi, koju danas pohađa 227 učenika.

„Najtopliji pozdrav od svih naših učenika, nastavnika, sugrađana, na ovakvom jednom lepom gestu akademika Matije Bećkovića, direktoru Dušanu Кovačeviću, Zvezdara teatru i svim građanima prestonice koji su učestvovali u ovome. Izuzetna mi je čast da budem sa vama i podelim osećaj pripadnosti srpskom narodu", rekao je direktor Radovanović i istakao da će jedan deo od prihoda biti usmeren na bogaćenje školske biblioteke koja ima više od sto članova. 

Direktor Zvezdara teatra Dušan Кovačević rekao je da mu je izuzetno drago što će se ovom daonacijom pomoći učenicima koji žive u izuzetno teškim uslovima.

"Ovo je prilika da Matijino pesničko veče daruje jedan deo novca koji će biti simboličan pozdrav toj divnoj deci sa Kosova“, izjavio je Kovačević, napomenuvši da je „Veče sa Matijom“ jedinstven događaj za koji se ulaznice rasprodaju za nekoliko sati. 

Osnovna škola „Vuk Кaradžić“ u Ibarskoj Slatini - Sočanici osnovana je odmah po završetku Prvog svetskog rata i bila je smeštena u kući Miluna Jovanovića da bi kasnije bila prebačena u jednu baraku u Ibarskoj Slatini u kojoj su ranije boravili čehoslovački zarobljenici.

Rad je otpočela 1918. godine kada je imala 50 učenika. Školska zgrada je sazidana 1922. godine da bi i ona bila zamenjena novijom 1927. Nova školska zgrada u kojoj se i danas pohađa nastava je izgrađena 1955. godine. Školske 1956/1957. godine škola dobija svoj današnji naziv “ Vuk Кaradžić”.