Prijave za besplatne studentske kartice počele i na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, studenti prezadovoljni

Univerzitet u Prištini u Kosovskoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Prijava za studentske kartice počela je danas u podne, a više od 240.000 studenata u Srbiji ima pravo na nju, među kojima su i studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Student prorektor Univerziteta u Prištini Jovana Šmigić istakla je za Kosovo onlajn da su studentske kartice veliki projekat koji zajedno sprovode SKONUS i Ministarstvo fininansija i Ministarstvo prosvete.

„Naišli smo na veliku podršku na samu ideju ovog projekta. Prijave za studentsku karticu počinju danas i studenti će prilikom prijave unositi svoj matični broj, fakultet na kome studiraju i broj telefona putem kojeg će dobijati informacije kada mogu da podignu svoju karticu i u kojoj ekspozituri. Upotreba studentske kartice kreće od 1. decembra. Za sada imamo najavljen niz popusta koji će biti objavljeni u narednim danima, a odnose se na osiguranje, telefonske usluge, kao i na razne prodavnice, kao i na avio i vozne prevoze. Ova kartica je prva koja je platna i besplatna i uz pomoć nje će studenti primati svoje stipendije i kredite, održavanje računa je potpuno besplatno, kao i korišćenje mobilne aplikacije za karticu. Na ovoj kartici će studenti imati 500 dinara prilikom otvaranja računa, i biće potpuno besplatne, što je velika pogodnost, jer to ranije nismo imali“, kazala je ona.

Predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini Slađan Trajković je dodao da su u martu 2022. godine došli na ovu ideju i sproveli anketu među studentima, koja je imala veliki pozitivan odziv, nakon čega su poslali dopis nadležnim organima.

„U dijalogu Mladih lidera naše zemlje smo došli na ideju i inicijativu da smo negde okvirno pokrenuli sve to i  napravili radnu grupu sa Vladom Srbije i Ministarstvom finansija oko izrade besplatnih studentskih kartica. Danas tačno u podne će početi sa radom portal za prijavu, a od 1. decembra će biti moguće njihovo korišćenje. Te kartice će značiti svim studentima iz razloga zato što će na tom portalu biti sve informacije, pa će studenti lakše dolaziti do informacija o raznim konkursima, stipendijama, kreditima, konkursima za zapošljavanje i radnim praksama. To će biti sve na jednom mestu. Veliki broj popusta će studenti moći da ostvare preko tih kartica, bilo da su prevoznici, putovanja i slično, veliki  broj trgovinskih lanaca, apoteka i slično. Ovo je jedan veliki korak ka unapređenju digitalizacije obrazovnog sistema u Srbiji“, poručio je on.

Studenti sa kojima smo imali prilike da porazgovaramo, posebno su istakli zašto će im ova kartica biti korisna, ali i koje će pogodnosti dobiti uz nju.

„Meni kao studentu će jako značiti ova nova studentska kartica, zbog toga što će novi indetifikacioni broj biti generisan i koji će se koristiti umesto indeksa, a biće i spojen sa računom u banci, tako da će to sve biti spojeno u jednom i to je olakšavajuća stvar koja će u budućnosti da se koristi, pogotovo zbog tih popusta, tako da će meni i svimm studentima značiti“, rekao je Mihajlo Stanisavljević.

Njegov kolega Ranko Milovanović je poručio da će njemu, kao studentu koji boravi u studentskom domu kartica biti od koristi zbog toga što će zameniti domsku karticu, koja nije bila besplatna.

„Ova nova kartica će biti u potpunosti besplatna, i to je velika olakšica i pogodnost za sve studente koji borave u studentskom centru. Pored te pogodnosti, postoje i druge, kao što su oni popusti za putovanja, što je veoma važno za studente koji žive malo dalje od fakulteta. Takođe, biće i pogodnosti koje se tiču knjižara, apoteka i trgovinskih lanaca. Sve u svemu, mislim da je ovo jedna odlična ideja i mislim da će puno pomoći svim studentima“, poručio je Milovanović.

Studentkinja Milica Bulatović pored brojnih pogodnosti navodi da će studenti sa ovim karticama moći da zakazuju preglede.

„Ono što je značajno i karakteristično jeste to što će studenti moći potpuno besplatno da zakazuju preglede u studentskim poliklinikama, što će im dodatno olakšati“, rekla nam je ona.