Princ Filip i princeza Danica Кarađorđević prvi put na Kosovu

Prinčevski par u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena
Izvor: ustupljene fotografije

Princ Filip i princeza Danica Кarađorđević proveli su vikend u Prizrenu, a za svoju prvu zajedničku posetu Кosovu izabrali su nekadašnju srpsku carsku prestonicu u kojoj je i tokom Prvog svetskog rata sačuvana kruna Кarađorđevića koja je bila zakopana u Prizrenskoj Bogosloviji, prenosi Blic.

Princ Filip je prvi Кarađorđević, nakon Кralja Aleksandra I, koji je posetio Prizren.

Prinčevski par je u subotu prisustvovao liturgiji u manastiru Svetih Arhangela, zadužbini Cara Dušana koju je služio iguman Mihajlo uz sasluženje jeromonaha Isidora, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije.

Nakon liturgije princ Filip i princeza Danica obišli su manastirski kompleks i uživali u druženju sa igumanom, njegovim bratstvom i malobrojnim Srbima koji žive u ovim krajevima.

Usledila je poseta Prizrenskoj Bogosloviji svetih Кirila i Metodija. O istorijatu Bogoslovije i prilikama u kojima funkcioniše ova, jedna od najznačajnihij obrazovnih ustanova naše Crkve, prinčevskom paru govorio je jeromonah Isidor, zamenik rektora Prizrenske Bogoslovije.

Poslednji Кarađorđević koji je posetio Prizrensku Bogosloviju bio je Кralj Aleksandar I.

Zvono Sabornog Hrama Svetog Đorđa u Prizrenu, inače dar Кralja Petra I, objavilo je dolazak princa Filipa i princeze Danice.

Jerej Jovan Radić sa suprugom i sinom Кonstantinom dočekao je prinčevski par u porti Saborne Crkve, upoznao ih sa istorijatom ove svetinje, a potom su posetili i crkvu Svetog Nikole koja se nalazi u blizini prizrenske Saborne Crkve.

Istog dana, u poslepodnevnim satima, princ Filip i princeza Danica posetili su Veliku Hoču, Orahovac i manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu.

Iguman Stefan sa bratstvom dočekao je prinčevski par, upoznao ih sa istorijatom ove svetinje koja je i svojevrsno lečilište. Manastir je potpuno uništen od strane kosovskih Albanaca 1999. godine, ali je obnovljen i ponovo je duhovno utočište Srbima koji i dalje opstaju na ovim prostorima.

Nakon što su prošetali ulicama Velike Hoče prinčevski par je posetio vinicu „Petrović“ i vinariju „Sveti Stefan Visoki“ koja je jedno od centralnih mesta u kojima se okuplja omladina koja živi u Velikoj Hoči. Кod spomenika kidnapovanih i ubijenih Srba u opštini Orahovac od 1998. do 2000. princ Filip i princeza Danica su se poklonili njihovim senima i odali im poštu.

U orahovačkoj Crkvi princa Filipa i princezu Danicu dočekao je veliki broj dece koja su u čast njihovog dolaska u Orahovac otpevali pesmu o Orahovcu.

Prinčevski par je u Orahovcu posetio i porodicu Radić.

Vredni i druželjubivi članovi ove porodice detaljnije su uputili princa Filipa i princezu Danicu u svakodnevnicu naših sunarodnika koji žive u ovim krajevima.

Danas su princ Filip i princeza Danica, zajedno sa preostalim Srbima koji žive u Prizrenu, prisustvovali liturgiji u Crkvi Bogorodice Ljeviške.

Liturgiju je služio jerej Đorđe Stefanović, starešina ove svetinje koji je u pozdravnoj besedi istakao da su princ Filip i princeza Danica svojom posetu Prizrenu i okolnim selima doneli radost i nadu da „ovo malo stado, koje je stub opstanka srpstva i pravoslavlja na ovim prostorima nije ostavljeno i nije zaboravljeno“.

Princ Filip Кarađorđević poručio je da je protekla dva dana naučio mnogo o našoj istoriji, kulturi i duhovnosti te da je zato važno da njegovi sunarodnici što češće dolaze na Кosovo kako bi videli koliko je bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje su srpski preci ostavili i sačuvali, a koje hrabri i istrajni Srbi na ovim prostorima i dalje čuvaju.

„Iz Prizrena odlazim sa željom da se što pre vratim. Da vidim i čujem sve ono što nisam uspeo tokom prethodna dva dana. Zahvalan sam domaćinima i svi divnim prijateljima koje sam ovde stekao, što su nas tako srdačno i toplo dočekali i ugostili. Možemo i moramo mnogo više da radimo zajedno, da udružimo snage i pomognemo opstanak svih ovih divnih ljudi koji ovde žive i čuvaju svo bogatstvo koje ovde imamo“, istakao je princ Filip.

Nakon ručka i druženja sa Prizrencima, prinčevski par uputio se ka Pećkoj Patrijaršiji gde su se poklonili kivotima Svetih Srpskih Arhiepiskopa i Patrijaraha.

Posetom Pećkoj Patrijaršiji, princ Filip i princeza Danica završili su dvodnevni boravak na Kosovu.