Priština i opštine Centralnog Kosova predstavile turističku ponudu: Udahnite duh zavičaja

Beograd_240223_Sajam turizma_Priština
Izvor: Kosovo Online

Priština i opštine centralnog Kosova predstavile su danas svoju turističku ponudu na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u okviru 54. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić pozvala je sve turiste iz Srbije da dođu na Kosovo, udahnu dah zavičaja i probude slike vremena svojih predaka.

Opština Priština priredila je u okviru prezentacije bogat kulturno-umetnički program u okviru koga su predstavljene tradicionalne srpske nošnje, igre, muzika, veštine i zanati.

Posetioci su imali priliku da upoznaju bogatu kulturu centralnog Kosova, ali i osete duh svojih sunarodnika koji su ih dočekali na beogradskom sajmu u domaćinskoj atmosferi uz bogatu trpezu i domaće vino.

Kostić je izrazila zadovoljstvo što opština Priština ima mogućnost da nastupi u Beogradu na međunardnom sajmu, kao i što je veliki broj posetilaca zainteresovano za turističku ponudu njenog kraja.

"U ime svih nas koje je sam Gospod odredio da svojim prisustvom čuvamo našu svetu zemlju poručujem vam da dok jedna živa duša diše kosovskim poljima, imate kod koga da dođete. Pozivam vas da udahnete dah zavičaja i probudite slike vremena svojih predaka, da slušajući čudesna zvona koja se razležu od Prizrena do Zvečana, od Gračanice do Dečana razvijemo barjak slobode i duž vodotokova Laba i Sitnice dočekamo svetla jutra koja će sijati radošću vašeg dolaska“, poručila je Kostić.

Istakla je da će sve goste na Kosovu dočekati sradačna dobrodošlica, kao i da će imati priliku da posete najveće srpske svetinje i kulturu svojih predaka.

"Sačekaće vas vaša rodbina jer smo to svi mi sa Kosova i Metohije, možda je razlika jedino u kojoj smo seobi prognani. Sačekaće vas zadužbine sagrađene za večnost da preko njihovih kupola dodirnemo nebesa ispod kojih smo rođeni i molitvama vezani. Obiđite mesto svih naših početaka“, naglasila je ona pozdravljajući prisutne goste na štandu Kancelarije za KiM.

Pored kulturno-umetničkog programa koji je predstavio ansambl narodnih igara i pesama "Venac", posetioci su imali priliku da uživaju i u drevnim viteškim borbama u izvođenju Udruženja „Red zmaja“ iz Gračanice. Uz raskošne viteške odore i opreme, članovi Udruženja su se ponosno pohvalili i pripitomljenim orlovima sa kojima su posetioci mogli da se slikaju

Predsednik Udruženja „Red zmaja“ i vlasnik srednjevekovnog tematskog parka „Ordo drakonis“, koji se nalazi pored manastira Gračanica, Boban Petrović, istakao je da se on i njegovi prijatelji bave očuvanjem srednjevekovnih veština, zanata, kulture i tradicije.

"Kroz viteški vestival ’Štit’ koji se održava svake godine u junu i kroz sve druge aktivnosti sa školama i drugim institucijama trudimo se da na najbolji mogući način deci i srednjoškolcima objasnimo kako je bilo u srednjem veku, kako su izgledali zanati“, rekao je za Kosovo onlajn Petrović.

Naglasio je da su svi zanati koje predstavlja njegovo Udruženje interaktivni, tako da deca mogu da probaju da naprave srdnjevekovne košulje za borbu od lanaca, ali i kaligrafiju i heraldiku. Dodaje da je Udruženje od skora otvorilo i prodavnicu kovanja novca, tako da svaki gost može da ponese kovanicu kao vredan suvenir.

"I dalje se kuje srpski novac na Kosovu, tačnije u Gračanici. To je novac kralja Milutina pošto se nalazimo odmah pored Gračanice. To je jedan suvenir koji radimo za sve turiste koji posećuju tematski park“, poručio je on.

Petrović naglašava da nije bilo lako biti vitez na Kosovu u srednjem veku, a da je to teško i dan danas. Kako kaže, postoji jako puno prepreka sa kojima se susreće njegovo Udruženje.

"Većinu tih stvari koje radimo radimo sopstvenom snagom i trudom. Ima nas nekoliko koji volimo i poštujemo našu srednjevekovnu kulturu i tradiciju. Trudimo se da predstavimo deci našu tradiciju i da je oni zavole. Nadamo se da će neka deca koja dolaze da zavole to sve i sa nama obilaze druge festivale i učestvuju u našim aktivnostima“, zaključio je on.